Pátek, 29. března 2024

Stavební úřad Prahy 8 zamítl výstavbu plynové elektrárny

Stavební úřad Prahy 8 zamítl výstavbu plynové elektrárny

Stavební úřad Prahy 8 zamítl výstavbu plynové spalovací turbíny, kterou v blízkosti Čimického háje plánovala Pražská energetika (PRE). Informovala o tom dnes mluvčí Prahy 8 Radka Wallace, rozhodnutí bylo vyvěšeno na úřední desce městské části. S výstavbou nesouhlasili místní obyvatelé. PRE uvedla, že bude rozhodnutí respektovat.

Stavební úřad své rozhodnutí odůvodnil tím, že PRE nemá souhlas vlastníka pozemků, na kterých chce elektrárnu stavět. Pozemky má ve správě Praha 8. Podle úřadu minulé vedení městské části v letech 2008 a 2009 s elektrárnou souhlasilo. Letos ale radnice vzala svůj souhlas zpět a proti záměru vystupovala.

"Stavební úřad rozhodl podle zákona. Jako zástupce samosprávy jsem nemohl do celé záležitosti nijak zasahovat. Nicméně z tohoto rozhodnutí mám opravdu velkou radost, protože jsme byli od počátku proti tomuto projektu," tvrdí starosta Prahy 8 Jiří Janků (ODS).

"Rozhodnutí jsme očekávali, budeme ho respektovat," řekl ČTK mluvčí PRE Petr Holubec.

Proti elektrárně bojovali především obyvatelé okolních sídlišť v Čimicích, Bohnicích, Kobylisích a Ďáblicích. Obávali se, že by zhoršila životní prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů