Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanci schválili novelu zákona o hospodaření energií

Poslanci schválili novelu zákona o hospodaření energií

Obchodníci s plynem nebudou muset mít vyhrazenou minimální skladovací kapacitu zemního plynu pro chráněné zákazníky. Dnes tak rozhodla Poslanecká sněmovna, když schválila novelu zákona o hospodaření energií, kterou jí vrátil Senát. Poslanci přistoupili na návrh Senátu a ustanovení o minimální skladovací kapacitě vypustili. Zákon nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Novela zákona o hospodaření energií zejména sjednocuje podobu takzvaných energetických štítků ve všech zemích EU. Zákazník může ze štítku zjistit, kolik energie výrobek spotřebuje. Toto opatření ho má motivovat k tomu, aby si kupoval šetrnější výrobky s nižší spotřebou.

Při projednávání ve sněmovně se ale do novely dostal pozměňovací návrh, který měnil energetický zákon. Návrh ukládal obchodníkům s plynem, aby vždy od konce září v plynových zásobnících měli vyhrazenou stanovenou skladovací kapacitu. Tuto kapacitu mělo tvořit nejméně 20 procent množství plynu, které chránění zákazníci odebrali za posledních 12 kalendářních měsíců.

Senátorům se to ale nelíbilo a s jejich postojem se dnes ztotožnil i ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS). Jak řekl, již nyní má ČR v rámci unie nadprůměrnou skladovací kapacitu plynu, a to 38 procent roční spotřeby, což se jeví jako dostatečná rezerva. Podle něj by to přineslo omezení konkurenčního prostředí.

Zpravodaj k návrhu Milan Urban (ČSSD) argumentoval tím, že tento záměr byl veden snahou zajistit dostatek plynu ve chvílích, kdy vznikají geopolitická napětí.

Poslanci dnes také rozhodli o tom, že sníží hranici výkonu pro udělování povolení při výstavbě nových energetických zdrojů. Senát navrhl udělovat státní autorizace na výstavbu nových zdrojů na 100 kilowatt místo dosavadního jednoho megawattu. V rozmezí, o které se hranice snižuje, se podle dřívějšího vyjádření senátora Jiřího Bise (ČSSD) nacházejí například téměř všechny bioplynové stanice, které tak nyní nemusejí o povolení žádat. "Už teď nám rostou bioplynky naprosto neřízeně," varoval dnes poslance. Varoval před podobnými následky, jako měl prudký rozvoj slunečních elektráren.

Ministr Kocourek podpořil také tento návrh. Podle něj umožní ministerstvu sledovat a dohlížet na připravované zdroje elektřiny.

Martin Neliba

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů