Čtvrtek, 28. března 2024

Energetický zákon od zítřka lépe chrání zákazníky

Bezpečnější dodávky elektřiny a větší práva spotřebitelům přináší nový energetický zákon.

Energetický zákon od zítřka lépe chrání zákazníky

Víc práv zákazníkům energetických společností ale také větší bezpečnost a stabilitu dodávek elektřiny nebo plynu zajišťuje nový energetický zákon, který už zítra nabývá účinnosti. Dodavatelům energií například zákon přímo nařizuje přesně své zákazníky seznámit s konečnou cenou nebo stanovuje právo zákazníka na výběr způsobu platby za elektřinu nebo plyn. Kromě toho zákon podrobněji upravuje dispečerské řízení přenosové soustavy, vymezuje pravomoci Státní energetické inspekce a Energetického regulačního úřadu nebo vyžaduje autorizaci na výstavbu nových zdrojů elektřiny. Novinku připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

"V souladu s evropským právem nový energetický zákon stanovuje povinnost vlastnického oddělení provozovatelů přenosových a přepravních soustav. V České republice volný trh existuje už několik let a zákazníkům přinesl svobodu ve výběru svých dodavatelů energií," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Jen v loňském roce například podle ministra Kocourka využilo možnosti změnit svého dodavatele elektřiny rekordních bezmála 200 000 domácností; nového dodavatele plynu si našlo téměř 85 000 odběratelů.

Energetický zákon také stanovuje povinnost a odpovědnost provozovatele přenosové soustavy zajistit bezpečnost a stabilitu dodávek elektřiny na celém území České republiky. Jedním z nástrojů, které pro to mají k dispozici, je dispečerské řízení. Tomu podléhají jak elektrárny, tak zákazníci z řad velkých odběratelů, přímá vedení elektřiny i provozovatelé distribučních soustav.

"Dispečerské řízení představuje složitý systém řízení energetické soustavy, ve kterém musí panovat neustálá rovnováha mezi výrobou a spotřebou na bezpočtu míst. Novela zákona umožňuje aktivní dispečerské řízení všech prvků připojených do sítě tak, aby bylo možné tuto rovnováhu udržet i v případě nepředvídatelných náhlých extrémních výkyvů," říká ministr Kocourek.

Další novinkou energetického zákona je zavedení autorizace na výstavbu nového zdroje elektrické energie. Tu bude vydávat Ministerstvo průmyslu a obchodu tak, aby výstavba nových elektráren byla v souladu se Státní energetickou koncepcí a také Národním akčním plánem pro obnovitelné zdroje. Kromě toho se bude posuzovat i řada faktorů v závislosti na provozování přenosové nebo distribuční soustavy a další podmínky.

Na dodržování pravidel stanových energetickým zákonem bude podle zásad EU nově dohlížet Energetický regulační úřad. Dosud to přitom měla na starosti Státní energetická inspekce. V její pravomoci od zítřka zůstane kontrola dodržování zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a zákona o hospodaření energií. V praxi to znamená, že Státní energetická inspekce dohlédne například na kvalitu výrobků spojených se spotřebou energie, ovšem problémy spojené třeba s vyúčtováním za plyn nebo elektřinu bude nově řešit Energetický regulační úřad.

Novela energetického zákona do české legislativy zavádí pravidla stanovená ve třetím energetickém balíčku Evropské unie. Cílem postupných změn v regulaci energetiky na celém evropském kontinentu bylo liberalizovat trh, přinést do něj větší transparentnost, silnější konkurenci, zajistit odpovídající ochranu zákazníků a zaručit větší energetickou bezpečnost jednotlivých členských zemí i Evropské unie jako celku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů