Čtvrtek, 28. března 2024

Z ENERGETIKY EU

Z ENERGETIKY EU

Sdělení Komise vyžaduje společný postup při zajištění energetických zájmů EU

Evropská unie v současné době dováží více než 80 procent ropy a více jak 60 procent zemního plynu. Tato závislost na dovozech je čím dál větší. Evropská komise proto přijala sdělení, které pojednává o zabezpečení dodávek energie a o mezinárodní spolupráci zajišťující komplexní spolupráci EU v oblasti energetiky. Evropská Unie by díky neustále měnícím se globálním trhům a problematice zajištění energetické bezpečnosti, měla zaujmout silnou a asertivní pozici v zahraničí. Jako základ této spolupráce sdělení uvádí jasné stanovení vnější energetické politiky a priorit na úrovni EU. Komise poukazuje na fakt, že v minulých letech bylo dosaženo velkého pokroku na vnitřním trhu s energiemi. Nyní chce své zkušenosti a osvědčené pokroky převést i za své hranice a zajistit tak bezpečné dodávky pro Evropu. Dle nového sdělení by tak v budoucnu státy EU měly se třetími zeměmi jednat společným hlasem. Chce také stanovit jednotný mechanismus pro informovanost o výměně mezivládních energetických dohod. Kompletní sdělení naleznete zde.

EU zahájí jednání o plynovodu z oblasti Kaspického moře

Evropská unie v pondělí 12. září přijala mandát k jednání o právně závazné smlouvě mezi EU, Ázerbájdžánem a Turkmenistánem o vybudování potrubí z oblasti Kaspického moře. Je to vůbec poprvé, co Evropská unie navrhla smlouvu na podporu projektu infrastruktury. Smlouva bude uzavřena po rozhodnutí EU všech 27 členských států. Evropská komise by pak měla vést jednání jménem každého z nich. Toto rozhodnutí přímo navazuje na návštěvu prezidenta José Manuela Barrosa a komisaře pro energetiku Günther Oettingera v Baku a Ašchabadu v lednu 2011. Jedná se o důležitý milník při realizaci jižního koridoru a je prvním rozhodnutím v rámci koordinované a sjednocené vnější energetické strategie, jak bylo navrženo ve sdělení Evropské komise o bezpečnosti dodávek energie a mezinárodní spolupráci. Komise je toho názoru, že je již čas, aby Evropa v otázkách jižního koridoru mluvila společným hlasem. Je totiž velmi důležité, aby byly přivedeny nové zdroje zemního plynu do Evropy. Více informací naleznete v energetické strategii pro Evropu do roku 2020.

Velkoobchodníci budou mít povinnost zveřejnit své obchody s energiemi

Evropský parlament na svém zasedání ve Štrasburku přijal nová pravidla pro obchodování s energiemi, která by měla zabránit zneužívání velkoobchodních obchodů s energií, a tím chránit koncové spotřebitele. Velkoobchod s energiemi se nyní bude sledovat samostatně v rámci celé EU tak, aby mohly členské státy jednoduše zasáhnout, zamezit a potrestat nečestné chování velkých firem. Tímto nařízením se budou řídit všechny velkoobchodní společnosti s energiemi v EU, obchodující v oblasti dodávek a přepravy zemního plynu a elektřiny. Nová pravidla zakazují používání interních informací a postupů manipulace s trhem, zatímco národní sankce za porušení budou muset odrážet škody způsobené spotřebitelům. Parlament si tímto nařízením slibuje větší transparentnost konečné ceny energií pro spotřebitele, jelikož současné vysoké ceny negativně ovlivňují zaměstnanost a růst v EU. Všechny dohody bude sledovat nově vzniklá monitorovací Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER), která bude i úzce spolupracovat s jednotlivými členskými státy. Na žádost Evropského parlamentu, bude vypracován seznam všech obchodníků s energií. Žádná firma tak nebude moci vstoupit do transakce, aniž by byla registrována.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů