Sobota, 20. dubna 2024

Kalousek hodlá povolenkami pomoci státnímu rozpočtu

Rozhodnutí za desítky miliard. Ministři tvrdí, že verdikt o (ne)rozdávání emisních povolenek padne dnes.

Kalousek hodlá povolenkami pomoci státnímu rozpočtu

Zápas o emisní povolenky pokračuje. Jde o 47,5 miliardy korun pro výrobce elektřiny v letech 2013-2020. Je to třicet procent všech přidělených povolenek pro české energetiky ve zmíněném období.

Definitivní rozhodnutí, jak vláda naloží s emisními povolenkami, včera u jednoho stolu řešili ministři financí, průmyslu a obchodu a životního prostředí. Nenašli však kompromis, čímž nastalou situaci ještě víc zkomplikovali.

"Dohodli jsme se na tom, že se dohodneme," uvedl ministr průmyslu Martin Kocourek a dodal: "Ve středu budeme vědět, jak to dopadne." Podle ministra financí Miroslava Kalouska je shoda velice blízko. "Blížíme se shodě. Výsledek zveřejníme po středečním jednání vlády," řekl Kalousek.

Kocourek se však ještě před včerejším jednáním pro HN vyjádřil, že nevidí Kalouskovy kompromisy jako řešení a navrhuje buď všechny emisní povolenky rozdat, nebo je všechny prodat.

"Buď je třeba akceptovat plán jako celek beze změn, protože vychází z platné legislativy a z výjimky evropské komise, nebo ho nepřijímat vůbec. Tak to stojí. Já jsem pro přidělení bezplatných povolenek," uvedl Kocourek.

Reagoval tak na Kalouskovo vyjádření z minulé středy, ve kterém ministr financí projevil zájem o kompromis mezi úplným prodejem a rozdáním emisních povolenek. Hovořil o třech variantách, jak situaci řešit. Není však jasné, o jaké konkrétní varianty se jedná.

Nevyřešené povolenky jsou nebezpečné hlavně z časového důvodu. Pokud se totiž vláda zítra neshodne, jednání o povolenkách bude odloženo o další týden. Což si ale v tomto případě ministři nemohou dovolit. Pokud vláda nepodá žádost o přidělení bezplatných povolenek Evropské komisi do konce září, nebudou mít výrobci elektřiny na emisní kredity nárok.

Kdo nutně potřebuje peníze?

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa i Kocourek mají na povolenky stejný názor - rozdat je všechny výměnou za investice v minimální ceně povolenek. Podle Kocourka by stát s penězi na snížení emisí neuměl naložit. "Nepřidělení povolenek zdarma na výrobu elektřiny by samozřejmě vedlo k výraznému zhoršení rentability provozu těchto zařízení," tvrdí pro změnu mluvčí MŽP Ilona Chalupská.

Kalousek však v povolenkách vidí způsob, jak do státního rozpočtu nasypat další peníze. Konkrétně polovinu z 47,5 miliardy korun. Druhou polovinu peněz z emisí musí stát investovat do zlepšování životního prostředí.

"Snažíme se nalézt řešení, které by nerezignovalo na logické veřejné zdroje, které emisní povolenky představují, a současně nezabrzdí ekologickou modernizaci velkých tepelných zdrojů v ČR. Jsem přesvědčen, že do příští středy východisko nalezneme," řekl Kalousek krátce po jednání vlády, která návrh ministerstva životního prostředí (MŽP) na přidělení povolenek odložila na tento týden.

Shoda na tom, jak příběh emisních povolenek dopadne, se nerýsuje ani na jiných frontách. To zvyšuje i tak vysoký tlak, jenž kolem emisních povolenek vzniká.

Ekologové například říkají, že by energetiky investovaly do snižování emisí i bez povolenek zdarma. Lepší je podle nich tlak Evropské unie na snižování emisních limitů po roce 2016.

"Nekonečný nesmysl"

Teplárny naopak tvrdí, že nepřidělení povolenek bude pro ně likvidační. "Bez povolenek by některé teplárny musely být v přímém důsledku uzavřeny a jiné by musely přistoupit k drastickému zvýšení cen tepla, což by následně stejně vedlo k nucenému ukončení jejich činnosti," uvedl již dříve pro HN mluvčí Energetického průmyslového holdingu Martin Maňák.

Do sporu o povolenky se minulý týden pustil také prezident Václav Klaus. "Považuji povolenky za naprostý nekonečný nesmysl blížící se nesmyslům, které jsme zažívali v komunistické éře. Jejich zpoplatnění je nesmysl na druhou," řekl Klaus ČTK.

Premiér Petr Nečas naopak navrhuje prodej větší části emisních povolenek. "Dovedu si představit, že se ve světle nové ekonomické situace objem povolenek zdarma sníží," řekl Nečas minulý týden v rozhovoru pro HN a dodal: "Objem povolenek, které by se prodávaly, by mohl být mezi 25 a 35 %." To by pro státní kasu znamenalo příjem až 16 miliard.


"Já jsem pro přidělení bezplatných povolenek."
Martin Kocourek
ministr průmyslu a obchodu, ODS

"Polovina povolenek by mohla být rozdána proti příslibu investic do ekologických technologií, a druhá polovina může být prodána a být příjmem státního rozpočtu."
Pavel Dobeš
ministr průmyslu a obchodu, ODS

"Dovedu si představit, že se ve světle nové ekonomické situace objem povolenek zdarma sníží."
Petr Nečas
premiér, ODS

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů