Sobota, 20. dubna 2024

Jádro, plyn a OZE

Jádro, plyn a OZE

V rámci 120. Žofínského fóra, které se konalo 19. září 2011 v prostorách paláce Žofín pod záštitou Hospodářské komory ČR, se uskutečnila diskuse předních odborníků o perspektivách zemního plynu ve střednědobém i dlouhodobém horizontu a o nových možnostech v jeho využití, posouzení výhodnosti a rizik využívání uhlí a perspektiva dalšího využití plynu. Přizvaní odborníci diskutovali mimo jiné o perspektivě teplárenství, zejména o potřebě nastavení dlouhodobě platného legislativního rámce, včetně daňové a dotační politiky a emisních limitů.

Nejvíce zájmu vzbudil Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu ČR informacemi o probíhajícím vyhodnocování několika scénářů předpokládaného vývoje energetiky z pohledu dopadu na HDP a vlivu na konkurenceschopnost. Takzvané "scénáře budoucnosti" počítají i s podrobnou strategií do roku 2040 a strategickou vizí do roku 2060.

Na konečnou podobu této strategie si budeme muset počkat do konce roku, nicméně už dnes je jasné, že se dočkáme řady změn. Hodně se diskutuje o možnostech prolomení těžebních limitů, narůstající úloze zemního plynu a naopak do značné míry o útlumu podpor pro obnovitelné zdroje. Ve víru současných diskusí se zdá být v rámci chystané koncepce neotřesitelná pouze role jaderné energetiky.

S ohledem na naznačené scénáře se dá očekávat velká podpora rozvoji sítě dobíjecích stanic pro elektromobily a větší příklon k tomuto druhu alternativní dopravy.

Naopak prozatím překvapivě malá váha je, zdá se, kladena na vyžívání energie z odpadu.

Michael Málek, šéfredaktor
ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů