Pátek, 19. dubna 2024

IEA: Státní podpory pro fosilní paliva loni stouply o 33 pct

IEA: Státní podpory pro fosilní paliva loni stouply o 33 pct

Mezinárodní energetická agentura (IEA) varuje před růstem podpor pro fosilní paliva. Odstranění podpor by pomohlo nejen životnímu prostředí, ale také zmírnilo zatížení státních rozpočtů a podpořilo ekonomiku. Loni podpory pro spotřebu fosilních paliv po celém světě podle odhadů IEA stouply o 33 procent na 409 miliard USD (7,7 bilionu Kč) a pokud se neuskuteční reformy, které by tyto formy státní pomoci odstranily, stoupnou do roku 2020 podpory na 660 miliard USD (12,5 bilionu Kč).

Nejvíce podpor směřuje do ropy, loni to bylo 193 miliard USD, a do zemního plynu. Zde podpory činily 91 miliard USD. Největšími poskytovateli podpor pro fosilní paliva byly Írán a Saúdská Arábie.

"Je to obrovská částka peněz," uvedl hlavní ekonom IEA Fatih Birol. "Bez dalších reforem výdaje na podpory pro spotřebu fosilních paliv v roce 2020 dosáhnou 660 miliard USD, tedy 0,7 procenta hrubého domácího produktu," dodal.

Loni Birol odhadoval, že v roce 2015 dosáhnou podpory 600 miliard USD. K pomalejšímu růstu přispívají snahy některých velkých zemí, včetně Číny a Indie, snížit tyto podpory. "Je to díky zlepšení v Indii, Číně, Rusku. Vynaložily značné úsilí. Musíme být spravedliví," řekl a upozornil, že nejchudší země se na celkové částce podílejí osmi procenty.

Představitelé skupiny předních ekonomik světa G20 se v roce 2009 zavázali ve středně dlouhém období postupně zrušit podpory na neefektivní fosilní paliva, které podporují plýtvání. Odstraněním podpor pro fosilní paliva do roku 2020 by se snížila celosvětová poptávka po energii o čtyři procenta a výrazně se zpomalil růst emisí oxidu uhličitého, dodala IEA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů