Čtvrtek, 25. dubna 2024

Instalace chytrých elekroměrů pokračují

Instalace chytrých elekroměrů pokračují

Již čtvrtým měsícem pokračují instalace chytrých elektroměrů Skupiny ČEZ v několika českých domácnostech. Moderní přístroje používá už více jak 16 500 odběratelů. A stejný počet zbývá společnosti ČEZ uvést do provozu během posledního čtvrtletí tohoto roku.

Instalace chytrých elektroměrů probíhá ve třech oblastech - Pardubicích, Jeřmanicích a ve Vrchlabí. Skupina ČEZ spustila zavádění prvních chytrých elektroměrů v České republice letos na přelomu května a června. Od té doby se podařilo uvést do provozu 16 500 přístrojů. Celkem jich chce ČEZ do konce letošního roku nainstalovat celkem 33 tisíc.

"Jsme teď přesně v polovině. Na výměně moderních měřidel pracujeme zhruba tři měsíce, vše jde podle plánu a zjištěné problémy se nám daří řešit. Do konce roku stihneme nainstalovat příslušný počet měřidel," říká František Müller z ČEZ Měření, vedoucí technického týmu projektu, v rámci kterého jsou tato měřidla nasazována. "Naši zákazníci v lokalitách s námi spolupracují a při výměně měřidel nám vycházejí maximálně vstříc," dodává František Müller.

Instalace inteligentních elektroměrů je pilotní projekt Skupiny ČEZ. V rámci něj si chce ČEZ jako distributor především vyzkoušet a zjistit, jak se budou chytré elektroměry chovat v reálných podmínkách sítě. K tomu, aby se mohly tyto přístroje instalovat v dalších oblastech, je nezbytné vědět, jak elektroměry pracují a jak jejich služby využívají zákazníci společnosti ČEZ. Ke zlepšení komfortu ČEZ do konce roku 2011 zprovozní nový webový portál, na kterém bude odběratel moci sledovat svojí spotřebu elektřiny.

"Tyto informace a celou řadu dalších potřebných dat zjistíme nejdříve za několik měsíců od samotné instalace. Především chceme, aby se do sledování dat zapojili také sami spotřebitelé," vysvětluje Ondřej Mamula, vedoucí projektu chytrých elektroměrů společnosti ČEZ. "Na základě zjištěných dat chceme zákazníkům s chytrými elektroměry nabídnout jiný tarif. Zákazník se tak bude moci rozhodnout, zda bude energii odebírat v tak zvané špičce nebo mimo ní, a podle toho může případně ušetřit," dodává Ondřej Mamula.

Výhody chytrých elektroměrů

Z hlediska spotřebitele nabízejí chytré elektroměry řadu výhod. Dovolují nastavit přesnější zúčtovací zálohy a zejména pomáhají spotřebitelům lépe řídit jejich spotřebu energie.

Chytré elektroměry by v budoucnu mohly spotřebiteli navíc přinést širší spektrum tarifů.

Pro zvýšení komfortu odběratelů se chytrá měřidla v budoucnu propojí s řídícím systémem inteligentního domu. Zákazník pak bude mít k dispozici nejen data o své spotřebě, ale zároveň i o aktuální ceně odebírané elektřiny. Řídicí systém domu bude regulovat vnitřní teplotu domu v závislosti na okolních podmínkách, aby se interiér zbytečně nepřetápěl nebo nevychlazoval. Bude ovládat i další spotřebiče v domě, včetně nabíjení elektromobilu, a to tak, aby při zachování požadovaného komfortu byly náklady domu na elektřinu minimální. Spotřebitel dokonce bude moci vše sledovat a regulovat na dálku, a to buď z počítače, nebo z aplikace v mobilním telefonu.

ZDROJ: www.futuremotion.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů