Pátek, 29. března 2024

Dodavatelé plynu zvedají ceny bezdůvodně

Dodavatelé plynu zvedají ceny bezdůvodně

Jako jeden muž zdražují v posledním kvartálu tohoto roku velcí dodavatelé plynu na českém trhu. Zaštiťují se (podle nich) prudkým oslabením kursu koruny vůči dolaru. "Prodražuje se nákup komodity, za kterou platíme v dolarech. Čekali jsme do poslední chvíle, jak se budou měnové kursy vyvíjet, ale současný stav nás nutí ceny plynu mírně zvýšit," uvedl například člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

RWE zdraží od listopadu o 5,2 procenta, ačkoliv ještě na začátku září se mluvčí firmy Martin Chalupský dušoval, že nepodraží. "Pro zákazníky RWE se ceny plynu k 1. říjnu 2011 nemění," uvedl tehdy.

Pražská plynárenská pro jistotu zdražila již od října, a to téměř o pět procent. Od prosince pak narostou o 3,5 procenta účty za plyn i zákazníkům společnosti E.On. Pikantní přitom je, že mluvčí E.On Vladimír Vácha ještě 30. září tvrdil, že ceny nezvednou. "Slíbili jsme, že ve čtvrtém čtvrtletí zdražovat nebudeme, slovo dodržíme," řekl Vácha ke zprávě, že konkurenční Pražská plynárenská zdražuje.

Je tedy oslabení koruny skutečně tak výrazné, že plynaři musejí rychle měnit strategii a posílat domácnostem vyšší účty?

Cenu plynu zásadně ovlivňují tři věci: cena ropy, respektive ropných derivátů na světových trzích, od níž se stále ještě odvozuje i cena plynu. Kurs koruny vůči dolaru, kterým obchodníci platí producentům plynu. A distribuční poplatky, jež určuje Energetický regulační úřad.

Když na jaře vrcholila krize v Libyi, vystřelila cena ropy Brent ke 130 dolarům za barel a plynaři zareagovali letním zdražením v průměru o sedm až deset procent. Koruna přitom ve stejném období mohutně posilovala a na přelomu dubna a května se dostala dokonce na velmi slušných 16,27 Kč za dolar.

Logicky tedy měla zdražení alespoň částečně korigovat. To se ale podle znalců trhu rozhodně nestalo. Stejně jako neměl příliš vliv kurs koruny třeba v prosinci 2010, kdy stál dolar přes devatenáct korun (o padesátník více než teď), ale žádné nářky plynařů slyšet nebylo.

Pražská plynárenská například letos v červenci argumentovala při výrazném zdražení i tím, že patnáct měsíců ceny stagnovaly nebo dokonce mírně klesaly. Kurs koruny přitom za stejných patnáct měsíců vyletěl z 18 korun na 22 Kč v první polovině roku 2010, pak koruna s mírnými výkyvy soustavně posilovala až do letošního září.

Současné jednoměsíční oslabení tak rozhodně nemůže mít natolik zásadní vliv na nákup komodity, aby museli plynaři okamžitě reagovat zdražením. Zvlášť ve světle toho, že cena ropy se poprvé od začátku února dostala pod sto dolarů za barel, tedy i plyn by měl začít na světových trzích zlevňovat. Ale to už ve zdůvodnění dodavatelů plynu jaksi chybí.

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů