Čtvrtek, 28. března 2024

Nečas: ČR do obnovy přenosových sítí investuje 2 miliardy eur

Nečas: ČR do obnovy přenosových sítí investuje 2 miliardy eur

Česká republika investuje v příštích osmi letech až dvě miliardy eur (necelých 50 miliard Kč) do obnovy přenosové soustavy tak, aby kapacitně zvládla například připojování obnovitelných zdrojů energie mimo české území, uvedl dnes v Drážďanech český premiér Petr Nečas. Připomněl, že česká, ale i polská přenosová síť je v současnosti ohrožována "návaly energie", které do sítě za příznivých podmínek dodávají německé obnovitelné zdroje energie.

Obnovitelné zdroje se v současnosti na českém energetickém mixu podílejí sedmi procenty, jsou ale "extrémně finančně náročné", podotkl Nečas. V důsledku slabého propojení severní a jižní části Německa podle něj českou síť v určitých situacích "zaplavuje" energie například z německých větrných elektráren, takzvaných "větrných parků" u Baltského moře.

"Při silnějším větru jsou nárazovité návaly elektrické energie vytlačovány do Polska a České republiky, kde ohrožují přenosovou soustavu," vysvětlil předseda české vlády.

"My považujeme za klíčové, aby se vzájemně posílily energetické přenosové soustavy mezi našimi zeměmi," řekl dnes Nečas na tiskové konferenci se saským premiérem Stanislawem Tillichem. ČR podle něj nechce budovat speciální zařízení, která umožní v případě nárůstu objemu energie českou síť od německé odpojit.

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů přitom v Německu v budoucnu zřejmě výrazně vzroste. Země se letos na konci května rozhodla do roku 2022 odstavit všechny své jaderné elektrárny a chybějící výkon zčásti plánuje nahradit právě obnovitelnými zdroji. Do roku 2020 chtějí Němci tímto způsobem vyrábět zhruba 35 procent energie. V současnosti obnovitelné zdroje v Německu vyrábějí kolem 17 procent elektřiny.

"Německo zvolilo cestu k obnovitelným zdrojům. Naším cílem je přispívat k tomu, aby byly využívány - ať už to bude biomasa, vítr či slunce - efektivněji," podotkl saský premiér Tillich. Cílem je podle něj to, aby elektrická energie přes hranice proudila volně a bez překážek. Nečas upozornil, že vývoz energie z ČR do Německa je větší než opačným směrem.

Jakub Dospiva

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů