Úterý, 16. dubna 2024

Energetičtí ministři v Paříži řeší budoucí vývoj energetiky

Energetičtí ministři v Paříži řeší budoucí vývoj energetiky

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se dnes v Paříži zúčastnil Ministerského zasedání Mezinárodní energetické agentury. To se koná vždy jednou za dva roky a představuje zřejmě nejvýznamnější energetický summit. Dohromady na akci zavítali zástupci více než 30 zemí, které společně představují dvě třetiny globální produkce energie a vytvářejí přes tři čtvrtě celosvětové poptávky.

"Jedním z hlavních témat, které zní tímto zasedáním, je, že každá země má právo na vlastní nastavení svého energetického mixu, zároveň by ale neměla omezovat volbu energetického mixu jiných zemí. To je postoj, který zastávám i já," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Letošní Ministerské zasedání Mezinárodní energetické agentury má jako hlavní téma bezpečnou, udržitelnou a společnou energetiku. "V rámci tohoto tématu se řada zemí přihlásila k bezpečné jaderné energetice, jako k cestě jak takového cíle dosáhnout," dodal ministr Kocourek.

Dopolední část zasedání patřila setkání ministrů jednotlivých účastnických zemí se zástupci společností podnikajících v energetickém průmyslu. Hlavním tématem byly směry budoucího vývoje v energetice, což je otázka, která je velmi aktuální i v České republice, pro kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu právě dokončuje aktualizaci státní energetické koncepce do roku 2040 respektive 2060.

Odpoledne summit pokračuje podrobnou plenární schůzí, která se bude v prvé řadě věnovat otázkám spojeným se zajišťováním energetické bezpečnosti z mnoha různých úhlů pohledu. Tématem bude také úloha plynu v zajišťování energetických potřeb států světa a pak také otázky energetické účinnosti. Právě v této oblasti přitom Mezinárodní energetická agentura Českou republiku oceňuje za to, že se jí v posledních dvaceti letech daří energetickou náročnost svého hospodářství snižovat nejrychleji ze všech jejích členských zemí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů