Úterý, 16. dubna 2024

Kam s penězi v této nejisté době? Do obnovy energií!

Kam s penězi v této nejisté době? Do obnovy energií!

V nynějším stavu světové ekonomiky mohou byznysmeni pociťovat, že vyhlídky pro jejich začínající i zavedené podniky jsou pochmurné. Řada evropských zemí se potácí v dluhové krizi. Vzhledem k možnosti dalšího globálního hospodářského poklesu se někteří manažeři konzervativně připravují na těžké doby, které mohou přijít.

Vy však nedovolte, aby převažující názory ovlivnily vaše uvažování. Nejisté časy jsou často pro zakládání nových firem nejvhodnější. Talentovaní zaměstnanci se pokoušejí o nové projekty a dodavatelé jsou ochotni srazit ceny, aby přilákali nové zákazníky a zajistili si vyšší odbyt. Tajemství tohoto přístupu spočívá v tom, že musíte přijít s vynikajícím produktem či službou, které zlepší život lidí.

Řada lidí se mne ptá, na jaké obory by se měli v této hektické době soustředit. V minulosti se skupina Virgin zaměřovala na ty oblasti, v nichž lídři na trhu zaostávali nebo se nechovali k zákazníkům patřičně. A proto jsme měli úspěchy v letecké dopravě, mobilech i ve finančních službách. Nyní se však soustřeďujeme na zelený sektor: hledáme cesty k energiím z obnovitelných zdrojů a hledáme cesty, jak je konzervovat. Jsme přesvědčeni, že tato oblast dnes nabízí největší příležitosti.

Uvědomte si, že lidstvo čelí obtížným praktickým výzvám, které vyžadují novátorské, či dokonce revoluční myšlení. A to by nyní mělo zajímat především podnikatele. Jak generovat dostatek energie, potravy a vody, abychom uspokojili potřeby naší rostoucí globální populace? Jak pozvednout z chudoby miliardy lidí, aniž vyčerpáme zdroje? Můžeme zároveň s tím obnovovat a chránit přírodní systémy, na nichž závisíme?

Mezinárodní energetická agentura odhaduje, že globální spotřeba energie se v příštích dvaceti letech zvedne o 40 procent. Velcí těžaři sice tvrdí, že mají na uspokojení poptávky dostatek ropy, jenže úvahy o klimatických změnách a obavy o politickou stabilitu zemí produkujících ropu vedou vlády na celém světě, aby hledaly jiná řešení. Před letošní jadernou katastrofou v Japonsku považovali mnozí atomovou energii za velmi silnou alternativu a státy i podniky do této oblasti investovaly. Jenže bezpečnostní obavy přinesly větší důraz na energii z obnovitelných zdrojů.

Analytici předvídají, že tyto zdroje - solární, větrné, vodní a biopaliva - budou brzy uspokojovat čtvrtinu našich energetických potřeb. Poslední predikce výzkumné agentury Clean Edge uvádějí, že tržby z alternativních zdrojů vzrostou z loňských 188,1 miliardy dolarů na 349,2 miliardy v roce 2020.

Pokud jste z regionu, kde je nedostatek zdrojů pitné vody, mohli byste uvažovat o podnikání v tomto odvětví. Jak už jsem v předchozích textech uvedl, prostřednictvím našeho fondu Virgin Green Fund jsme investovali do odsolovacího projektu Seven Seas Water, abychom přispěli k výrobě pitné vody v místech, která to nejvíce potřebují, například v Karibiku. Vycházíme-li z toho, že zdroje mořské vody jsou prakticky nevyčerpatelné a proces odsolování je ekologicky šetrný, pak tu zbývá jen technický problém: je váš tým připraven pustit se do tak vzrušujícího zadání?

Možnosti, jak zvyšovat efektivitu při výrobě a spotřebě energie i vody, jsou nesčetné. Od úsporných žárovek až k izolačnímu materiálu na vodovodním kohoutku ve vaší kuchyni. Jsou to nejúčinnější prostředky na snížení emisí oxidu uhličitého a zároveň umožní, aby naše zdroje vydržely déle. Studie agentury McKinsey zjistila, že pokud budeme v příštích devíti letech ročně investovat 170 miliard dolarů do šetrnějšího využívání energií, růst emisí se zpomalí o polovinu. A to je velký pokrok, jímž se zamezí globálnímu oteplování.


AUTOR: Richard Branson
vizionář a zakladatel Virgin Group

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů