Pátek, 29. března 2024

ČEZ za tři čtvrtletí zvýšil výrobu elektřiny z biomasy

ČEZ za tři čtvrtletí zvýšil výrobu elektřiny z biomasy

Energetická společnost ČEZ vyrobila z biomasy za prvních devět měsíců letošního roku 303 gigawatthodin elektřiny, což představuje meziroční nárůst o 28,1 procenta. Za celý loňský rok ČEZ z biomasy vyrobil přes 337 GWh elektřiny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČEZ Martin Schreier.

"Na výši produkce se začínají pozitivně projevovat investice do logistického zázemí a skladování v areálech našich provozoven. Výsledek ovlivnilo také efektivnější využití výrobních kapacit a zlepšená spolupráce s dodavateli v jednotlivých lokalitách," uvedl Dušan Timko, ředitel Organizační jednotky Teplárny Hodonín, Poříčí, Tisová a Vítkovice.

Hodonínská elektrárna spalováním biomasy vyrobila více elektřiny než všechny ostatní provozy dohromady. Nováčkem spoluspalujícím biomasu v rámci skupiny ČEZ je letos Teplárna Trmice, která do konce září vyprodukovala více než 27.000 MWh při spotřebě necelých 10.000 tun biomasy.

Biomasa je elektrárnami využívána buď v kombinaci s uhlím, nebo samostatně. Bez spoluspalování s uhlím je biomasa využívána v lokalitách Hodonín a Jindřichův Hradec. Obě přitom představují pro odběratele v regionu současně zdroj elektřiny i tepla.

Mezi obnovitelnými zdroji skupiny ČEZ je biomasa druhou nejvýznamnější položkou po vodních elektrárnách. Celková produkce elektřiny z biomasy loni v Česku činila kolem 1500 GWh, ČEZ se na ní podílel zhruba jednou pětinou.

Výroba z biomasy v elektrárnách Skupiny ČEZ v ČR (leden - září 2011)

Výroba leden-září 2011 (MWh)
Tisová 8603
Poříčí 61.500
Teplárna Dvůr Králové 17.292
Hodonín 163.213
Vítkovice 41
EC Jindřichův Hradec 24.594
Teplárna Trmice 27.723
Celkem v ČR 302.966

Zdroj: ČEZ

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů