Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeňská teplárna začíná jako první v Česku spalovat uhelné kaly

Plzeňská teplárna začíná jako první v Česku spalovat uhelné kaly

Plzeňská teplárenská začíná jako první teplárna v Česku spalovat uhelné kaly ze Sokolova, které nahradí téměř 50.000 tun hnědého uhlí ročně, tedy zhruba desetinu potřeb. Teplárna už podepsala se Sokolovskou uhelnou a.s. (SUAS) pětiletou smlouvu na roční odběr 50.000 tun kalů. Jde o palivo v téměř tekutém stavu, řekl ČTK generální ředitel městského podniku Tomáš Drápela.

Firma bude kaly spalovat ve stejném kotli, kde pálí hnědé uhlí. "Tohle je také normální uhlí, ale má trochu jiné vlastnosti. Kotle jsme kvůli tomu museli upravit," řekl. Zejména do vybudování samostatné trasy paliva, kterou nyní firma spouští, investoval podnik kolem 30 milionů korun.

Drápela je přesvědčený, že do deseti let se ze současných 500.000 tun uhlí ročně, na něž teplárna podepíše do několika dnů desetiletý kontrakt se SUAS, bude městská teplárna spalovat "jen" 300.000 tun uhlí.

"Před šesti lety, když jsem nastoupil do teplárny, tak se spalovalo 650.000 až 700.000 tun uhlí ročně. Dnes je to díky kotli na biomasu 500.000 tun a jestli se nám podaří postavit spalovnu komunálního odpadu (má být v provozu od roku 2015), tak to může být o dalších až 100.000 tun méně," uvedl šéf představenstva teplárny Roman Jurečko.

"Když jsme s kaly před dvěma třemi lety začínali, tak nám to dávali téměř jen za dopravu. Tehdy je nikdo nechtěl včetně ČEZ. Teď ale, když všichni cítí nedostatek uhlí nebo je příšerně drahé, tak se najednou se ukazuje, že je nutné začít paběrkovat," dodal.

Od příštího roku chce teplárna spalovat i pivovarské mláto. "Začneme na 30.000 tunách ročně," řekl Drápela. Jeho výhřevnost je srovnatelná s dřevní štěpkou. Teplárna to "odkoukala" v Německu, kde už mláto využívají.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů