Čtvrtek, 28. března 2024

Do politiky se již vracet nehodlám

Mirek Topolánek se vrací - jako šéf tepláren. Bývalý předseda vlády mluví o politice, prolomení těžebních limitů, Martinu Romanovi a tvrdě kritizuje Andreje Babiše.

Do politiky se již vracet nehodlám

Bývalý premiér a šéf ODS Mirek Topolánek začíná novou etapu života. Po několika měsících se letos v létě konečně otřepal se ze svého politického pádu. Zvedá hlavu a zvažuje, na co teď zaměří energii. Vrátil se k byznysu, učí na vysoké škole a jako nový šéf Teplárenského sdružení se stal lobbistou silné zájmové skupiny. "Vždycky mám chuť být první v tom, co dělám. Jen teď ještě nemám úplně jasno v tom, co z těch tří aktivit mě nejvíc pohltí," říká.

OTÁZKA: HN: Jak to máte vyřešeno se svou politickou kariérou?

Politické ambice mám nulové.

OTÁZKA: HN: Kdyby vás politika nezajímala, nepřijel byste na kongres ODS a nekomentoval dění ve straně.

Já byl na kongres pozván a přednesl jsem tam, myslím, nad očekávání umírněný projev. Já se celý život řídím heslem "Dají-li ti čtverečkovaný papír, piš napříč!". Takže když všichni čekali mimořádně agresivní projev, přijel jsem delegáty spíš povzbudit, pohladit.

OTÁZKA: HN: Nebo předvést okázalé usmíření s premiérem Nečasem?

Jestli se to tak komentuje, tak je to špatně. My jsme každý z jiného těsta. Petr dostal, na co sedm let čekal. Jestli si vede dobře, nebo ne, to ukáže až období po něm. Vůbec mu jeho roli nezávidím, toto období je složité, myslím, že si nevede tak špatně.

OTÁZKA: HN: ODS je rozhádaná, zaujatá sama sebou, chybějí jí osobnosti. Přejete jí to, mrzí vás to, je vám to jedno?

Řeknu to jinak. Já z vedení ODS neodešel dobrovolně. Musel jsem se s tím vypořádat, chvilku mi to trvalo. Největší problém jsem neměl s tím, že jsem přišel o moc, ale s tím, zbavit se pocitu odpovědnosti, že musím "zachránit tuto zemi". A teď se k tomu zase nechtěně trochu vracím funkcí v Teplárenském sdružení. Nejsem člověk, který se vzdává.

OTÁZKA: HN: Kromě toho, že vedete Teplárenské sdružení, jste se stal i šéfem dozorčí rady Elektráren Opatovice z holdingu EPH.

Pozor, mé členství v dozorčí radě Opatovic přišlo dřív než post předsedy Teplárenského sdružení. Jeho stanovy vyžadují, aby mne někdo nominoval, musel jsem mít někde oficiální status. Ten jsem získal v Opatovicích. A že novináři interpretují Opatovice jako trafiku, mne nezajímá.

OTÁZKA: HN: Nedivte se. Šéf EPH Daniel Křetínský udělal v době vaší vlády řadu lukrativních obchodů s firmou ČEZ, a vyrostl tak v jednoho z největších českých byznysmenů. Mohl jste mu pomoci svým premiérským vlivem na ČEZ, on se vám teď mohl odvděčit.

Jistě že ne. Funkci v dozorčí radě mám proto, abych mohl dělat šéfa sdružení. A taky je honorovaná, zatímco funkce v Teplárenském sdružení ne. A s EPH neměla vláda Topolánkova ani jiná nic společného. Křetínský je mimořádně schopný a žádného Topolánka nepotřeboval.

OTÁZKA: HN: Jak hodnotíte postup Martina Romana v čele ČEZ?

ČEZ za vlády Martina Romana vyrostl z lokální firmy v evropského hráče. Romanovi pravda nahrály zčásti okolnosti, udělal ale řadu dobrých kroků, na druhou stranu i několik chybných. ČEZ přišel do konjunktury, ale byl řízen profesionálně. Martin Roman ve mně určitě měl výrazného oponenta, byl jsem první premiér, který byl schopen se pohybovat v energetice. Nikdy jsem to ale nedělal tak, že bych s ním jednal sám - museli vždycky přijít a vysvětlovat minimálně ekonomickým ministrům své kroky, vždycky tam byla diskuse.

OTÁZKA: HN: Jak vnímáte poslední skandál kolem Martina Romana, informace o jeho napojení na vlastníky plzeňské Škody?

Já jsem u mediálních kauz opatrný.

OTÁZKA: HN: To přece není mediální kauza. Roman sám připustil, že se angažoval ve firmách, jež se později objevily ve vlastnických strukturách kolem Škody. Jako premiér jste měl přístup ke zprávám tajných služeb, překvapily vás poslední informace o Romanovi?

Já nevím, jak to bylo. Ale příběh Škody i ČEZ jsou příběhy úspěšné, já považuji privatizaci Škody za jednu z nejúspěšnějších u nás. A to, že Škoda Power profitovala na zakázkách od ČEZ? To ani jinak být nemohlo, tyhle zakázky těžko mohl dělat někdo jiný než Škoda, výrobců parních turbín je ve světě jen pár.

OTÁZKA: HN: Andrej Babiš, majitel Agrofertu, jedné z největších českých byznysových skupin u nás, tvrdí, že za vaší vlády došlo k prudkému nárůstu korupce a rozkrádání státního majetku. Není sám, kdo to říká. Uráží vás to, nebo připouštíte, že to na tom může něco být?

Uráží mne to, a od Babiše zvlášť. On je zrovna jeden z těch, kdo byl zvyklý dostávat všechno zadarmo. Útočil na Marka Dalíka, který s tím nemá nic společného a nikdy po Babišovi nic nechtěl. Kromě jedné schůzky se s ním nikdy nesetkal. Tu schůzku popíšu. Vyžádal si ji Babiš, seděl vedle Dalíka a psal na papír jména a částky. Dalík se ptal, co to je. A Babiš říká - "Nevím, proč mne ten Topolánek neposlouchá. Toto jsou všechno lidi z ODS, které si platím!"

Nejsem Bůh, který teplárny zachrání

OTÁZKA: HN: Jaké problémy chcete jako šéf Teplárenského sdružení řešit?

Teplárenství jako obor je ohroženo. Čelí řadě problémů. Kdyby se rozložily do několika let, tak zlé by to nebylo. Ale ony jsou nakumulovány a vypořádat se s nimi najednou je prakticky neřešitelné. Nevyřeší je žádný Topolánek, to není bůh, nemá takové kontakty ani vliv, aby je sám vyřešil. Jde o to, aby teplárenství mělo čitelného, hlasitého mluvčího, který dokáže problémy pojmenovat a vahou své personální známosti je zviditelnit.

OTÁZKA: HN: Tak je zviditelněte pro nás.

Na trhu s teplem vládne deformace, která se permanentně prohlubuje. Na teplárny jsou kladeny technické, ekonomické a ekologické požadavky, tlak na ně se stupňuje hlavně ve srovnání s lokálním vytápěním, a to nejenom na bázi plynu. Třeba velké teplárny musí mít emisní povolenky, splňovat emisní limity, malé ne. A už vůbec ne lokální topeniště. Tuto nerovnováhu je třeba dorovnat uhlíkovou daní (mají ji platit malé kotelny - pozn. red.). To je první cíl, který jsme si dali.

OTÁZKA: HN: A další problémy českého teplárenství?

Pak je tu otázka podpory kogeneračních výroben (společná výroba tepla a elektřiny - pozn. red.) Je tu neuvěřitelná diskrepance mezi podporou velkých kogenerací - ta činí jen 45 korun, oproti až 1780 korunám podpory pro malé zdroje do jednoho megawattu. A i podpora zdrojů do pěti megawattů je 20krát vyšší než podpora pro velké zdroje. Nelze to řešit tím, že by se malým chudým jejich podpora vzala a těm velkým přidala. Musíme peníze pro podporu velkých najít. Pak jsou tu emisní limity, jež začnou platit od roku 2016. Existují možnosti pro různé výjimky a my je budeme muset využít až na dřeň.

OTÁZKA: HN: Teplárny tvrdí, že se do těchto investic stále nemohou pustit, protože nevědí, zda mohou počítat s uhlím za těžebními limity, nebo ne.

To se dostáváme k dalšímu problému - k uhlí. Investice v teplárnách závisejí na tom, s jakým typem paliva pro ně počítáte. A u uhlí je jednak problém ceny, jednak množství. Cenový problém je jednoduchý: jestli někdo koupí za 20 miliard lom na hnědé uhlí a má nastavenou návratnost kapitálu na deset procent ročně, a zdá se mu to málo...

OTÁZKA: HN: Mluvíte o Pavlu Tykačovi, který koupil mosteckou společnost Czech Coal?

Ano, Czech Coal si v minulých letech z koláče zisků vytvářených v energetice ukrajoval méně než elektrárny a teplárny. A tak se to rozhodl dohonit. Proto tlačí na dvojnásobné zdražení uhlí. Teplárny to nemohou akceptovat, byl by to pro ně rozsudek smrti. Jsme si vědomi, že cena uhlí poroste, ale je otázka kdy a jak.

OTÁZKA: HN: Produkce těžařských firem bude tak jako tak klesat. Teplárny nemají velký prostor pro manévrování, ne?

Nějaký prostor je. Uhlí nakonec může být dostatek pro všechny. Těžaři se snaží co nejvíce prodloužit životnost svých lomů, ale prostor pro zvýšení těžby mají. Pak je otázka, zda ČEZ po roce 2016, až začnou platit přísnější limity, využije možnost žádat o výjimku pro zdroje, které končí životnost. Pokud je zavře, bude víc volného uhlí na trhu. A druhý krok, který vede k využití uhlí pro teplárenské účely, je větší tlak na lokální topeniště, mimo jiné i uhlíkovou daní k palivu.

O limitech je třeba rozhodnout hned

OTÁZKA: HN: Jak by se podle vás měla vláda postavit k těžebním limitům?

Čas pro rozhodnutí se krátí. I kdyby vláda rozhodla o prolomení limitů teď, fakticky se za nimi začne těžit až za několik let. Rozhodnout je třeba nyní. Tato vláda se rozhodla limity neprolamovat. Pak je ale třeba to všechno dobře propočítat a vybilancovat, počítat s tím, že to bude sociálně citlivé, protože bude třeba přenést náklady těchto opatření na obyvatelstvo. Což nebude chtít udělat žádná vláda a já mám obavu, že k těm krokům z tohoto důvodu nedojde. A každý rok zpoždění dostává teplárny do většího presu, protože nemohou rozhodnout o investicích.

OTÁZKA: HN: Vaše vláda ale o budoucnosti energetiky také nedokázala rozhodnout, neshodli jste se ani v koalici. Myslíte, že dnešní vláda je na tom lépe?

Myslím, že naopak hůř. Zelení v naší vládě byli konzistentní stranou, měli zásady, o kterých se byli ochotni bavit a slyšet argumenty. Dnešní souboj mezi TOP 09 a ODS je přetahování o to, kdo koho víc naštve. A VV jsou líbivá populistická formace, která ztratila moc voličů a bude se snažit je nahnat na laciné sociální tematiky. Já měl ve vládě zelené, ale prosadil jsem jaderné fórum v Praze a Bratislavě, analýzu EIA na Temelín, prodloužení těžby uranu na dole Rožínka, prolomení limitů na dole Bílina a dlouhodobý pronájem půdy pod lomem ČSA. Bylo to pět rudých hadrů na Zelené, ale přesto jsme byli schopni se o nich bavit a dohodnout kompromis.

OTÁZKA: HN: Někdy ale za cenu velkých ústupků. Nenarážíte dnes jako zástupce tepláren na bariéry, které postavila vaše vlastní vláda?

Jistě, velkým ústupkem byla ekologická daň. To byl obchod se zelenými. Připouštím, politické obchody existují. Ono pořád platí churchillovské heslo, že demokracie je nejméně špatný způsob ze všech špatných způsobů vládnutí. Je to o to komplikovanější, že střední Evropa byla vždy hodně sociálně determinovaná, a se navíc teď přiostřují vztahy mezi státy: problémy v eurozóně, začínají se probouzet dřímající nacionalistické nálady, roste síla odborů. Je to třaskavá směs. Nezávidím svým nástupcům.

OTÁZKA: HN: Nevadí vám jako člověku, který byl ve vrcholové politice osm let, kam česká politika dospěla, jak málo dokážou vlády vyřešit - od energetické koncepce po nezbytné reformy?

Když se začnete zabývat tím, jak funguje demokracie, přijde vám to normálnější. Neprožíváme nenormální období, komplikované je to tou obecnou pažravostí a plýtvavým způsobem života, který přivedl západní společnosti do situace, z níž nevidím dobré východisko. Dnes se za hranou morálního hazardu zachraňují státy, které zachraňovány být nemají, podporují se důvody nové ekonomické krize... Ale přesto žijeme v bohaté a příjemné době. Jsem člověk, který se nikdy nedívá dozadu - tam není o co stát.

Co chce Teplárenské sdružení

Na trhu s teplem je podle Topolánka nerovnováha. Stát příliš podporuje malé kotelny, jež mají různé výhody a úlevy, ale k velkým teplárnám a systému centrálního zásobování teplem se podle něj chová macešsky.

Topolánek jménem tepláren lobbuje za uhlíkovou daň. Ta by měla od roku 2013 zatížit malé výrobny, jež nemusejí pořizovat emisní povolenky.

Napravit se mají i nerovnoměrné podpory pro kogenerační kotelny (vyrábějí zároveň teplo i elektřinu). Topolánek chce zvýšit podpory pro velké kogenerace, jež jsou podle něj diskriminovány. Jedná o tom na ERÚ.

Problém uhlí: Teplárenské sdružení tlačí na vládu, aby co nejrychleji rozhodla o osudu těžebních limitů v severních Čechách. Teplárny musí vědět, na jaké palivo modernizovat své kotelny. Ekologické investice jsou pro ně nutné, protože od roku 2016 platí přísnější emisní limity. Nevědí-li, zda bude k dispozici uhlí ze zásob za limity, nemohou o mnohamiliardových investicích rozhodovat.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů