Pátek, 19. dubna 2024

Zpravodaj CZREA

Zpravodaj CZREA

6cfvk

Czech RE Agency pořádá již 6. ročník konference s nejdelší tradicí v oboru. Pokračujeme v praxi posledních let, kdy v každém lichém roce je konference zaměřena přednostně na praktické otázky, zatímco v sudých letech je zdůrazněna vědecká část. V letošním roce bude pozornost zaměřena na otázku energetické soběstačnosti na osobní, komunální a regionální úrovni.

Přestože jsme přesvědčeni, že v budoucím energetickém mixu bude hrát fotovoltaika dominantní roli, jsme si zároveň vědomi, že bez spolupráce s ostatními obnovitelnými zdroji se neobejde. Dalším tématem proto budou synergické vazby s ostatními obnovitelnými zdroji.

V současnosti lze očekávat pouze chabou formální podporu obnovitelných zdrojů ze strany státu. Zjednodušeně lze říci, že nastává éra fotovoltaiky bez podpory. Vláda přitom nedokáže splnit všechny své sliby. Nemůže zároveň očekávat vysoké dividendy ČEZ a zároveň slibovat levnou elektřinu. Podle nově navržené legislativní úpravy může navíc Energetický regulační úřad nastavit jiný příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů pro velké a pro malé spotřebitele.

Lze proto očekávat, že ceny elektřiny pro domácnosti vytrvale porostou. Ceny fotovoltaických technologií přitom vytrvale klesají. Výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren proto budou brzy nižší než cena elektřiny pro domácnosti. Pro investory, kteří akceptují návratnost kolem 15 let, je investice do fotovoltaiky návratná i bez dotací již v současnosti.

Příští, v pořadí sedmá Česká fotovoltaická konference se bude konat již 14. až 15. května 2012 v rámci Evropských dnů Slunce.

Více informací naleznete na webových stránkách konference: www.cfvk.cz

Falešná naděje: jaderná fúze

Vědci již dlouhou dobu sní o ovládnutí jaderné fúze, která jinak probíhá pouze v nitru hvězd. Tento zdroj by mohl lidstvu zajistit v podstatě neomezené množství bezpečné a čisté energie. V loňském roce proběhl experiment, jehož příští verze může poprvé v rámci fúzního výzkumu uvolnit více energie, než bylo do experimentu vloženo. V souvislosti s tímto historickým mezníkem se množí otázky skeptiků, zda je fúzní reaktor vůbec realizovatelný.

Falešná naděje - levná elektřina a bohatý ČEZ

Je nemožné, aby vláda zároveň splnila všechny své sliby. Nemůže zároveň očekávat vysokou dividendu od ČEZ, ať už ji slibuje použít na důchodovou reformu, látání státního rozpočtu nebo cokoli jiného, a zároveň slibovat levnou elektřinu. Nemůže zvítězit v solárních arbitrážích a zároveň očekávat, že ČEZ může bezpečně investovat do obnovitelných zdrojů v zahraničí. A už vůbec nemůže zároveň uvažovat o výstavbě nových bloků v Temelíně, natož o dalších jaderných elektrárnách.

Fotovoltaika: Čína jako Česká republika

Na rozdíl od Německa, Rakouska a řady dalších zemí, kde převládají malé fotovoltaické elektrárny instalované na střechách budov, v České republice díky nevhodnému nastavení výkupních cen převládají velké pozemní instalace. Podobný vývoj nabírá fotovoltaika v Číně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů