Sobota, 20. dubna 2024

Vypínejte důsledně spotřebiče - ušetříte

Vypínejte důsledně spotřebiče - ušetříte

Moderní spotřebiče, které jsou připojeny v pohotovostním režimu, spotřebují za rok energii za několik stovek nebo tisíc korun. Můžete to snadno změnit.

Cesta k úsporám začíná u zdánlivých maličkostí. Třeba u pravidelného odpojování moderních spotřebičů z elektrické sítě. Starší spotřebiče, například televize, rádia či přehrávače, bylo možné vypnout jejich hlavním vypínačem a jejich spotřeba při nečinnosti byla skutečně nulová.

U moderních zařízení to tak úplně neplatí. Audio a videozařízení, počítače, notebooky, domácí servery i zařízení pro kabelový a bezdrátový přenos dat i ve vypnutém stavu pracují v pohotovostním, tzv. stand by režimu.Nevýhodou systému je to, že každé zařízení spotřebuje v pohotovostním režimu energii. Nejnovější přístroje mají spotřebu zpravidla 2 - 10 wattů, letitá zařízení ukousnou i 20 wattů. Přestože se výrobci snaží, aby spotřeba v pohotovostním režimu klesala pod 1 watt, doba, kdy se podaří obměnit všechny produkty, je zatím vzdálená. Do roku 2020 by měla spotřeba spotřebičů ve stand by režimu poklesnou o tři čtvrtiny. I nyní však můžeme ovlivnit spotřebu svým chováním.
Vypnutí přístroje ze zásuvky je nejsnazším řešením. Při množství elektrických spotřebičů v domácnosti je trochu svízelné každý den odpojovat a připojovat řadu zařízení. Existuje řešení v podobě prodlužovacích kabelů s vypínačem, kterým snadno odpojíte všechny zapojené zásuvky. Stačí trochu přeskupit připojení různých spotřebičů do několika sdružených zásuvek a před spaním nebo před odchodem do zaměstnání vypnout více zařízení najednou.

Další cestou může být automatický vypínač napájení zásuvky, u něhož můžete nastavit (naprogramovat) několik pracovních režimů pro různé dny v týdnu.Vypínač prostě automaticky odpojí připojená zařízení v předem nastavené době a připojí je zpět krátce před vaším příchodem domů.

Jaké jsou náklady na pohotovostní režim

Podle měření bylo zjištěno, že v běžné domácnosti samotný pohotovostní režim všech spotřebičů představuje spotřebu elektřiny až 60 W. Přesnější spotřebu elektrických spotřebičů najdete v tabulce.

Roční náklady na provoz spotřebičů v pohotovostním režimu
Spotřebič Náklady (Kč)
Přenosný počítač 239
Stolní počítač 239
LCD monitor v režimu spořiče 1315
LCD monitor v režimu spánku 40
Tiskárna 239
Kopírka (Al-in-one) 638
Televize (CRT obrazovka) 239
Video 298
DVD 159
Hi-fi minivěž 120
Rádio 80
Reproduktory (5+1) 399
Satelitní souprava 239
Set top box 239
Mikrovlnná trouba (displej) 120
Nabíječka baterií 40

ZDROJ: tn.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů