Sobota, 20. dubna 2024

Poslanci rozumně podpořili teplo z biomasy, celkově však zařadili zpátečku

Poslanci rozumně podpořili teplo z biomasy, celkově však zařadili zpátečku

České sdružení pro biomasu CZ Biom vítá schválení podpory výroby tepla z obnovitelných zdrojů v rámci zákona o podpoře OZE. Česká republika se tak zařadila kupříkladu po bok Velké Británie, která podobnou legislativu do svých zákonů zapracovala již před rokem. CZ Biom se však nemůže ztotožnit s celkovým vyzněním schváleného zákona. Vadí mu především omezení, jež se týkají bioplynových stanic.

Pro CZ Biom byla klíčová právě podpora samostatné výroby tepla z obnovitelných zdrojů, hlavně z biomasy. A tu se poslanci i díky ekonomickým argumentům odborníků z CZ Biom rozhodli schválit. Nová legislativa bude mít pozitivní dopad především na stabilizaci trhu s biomasou a výrazně podpoří i teplárenský sektor, který byl doteď z hlediska priorit ve stínu elektráren.

"Podporu tepla v rámci právě schváleného zákona rozhodně vítáme. Výrobou tepla lze dosáhnout 13% podílu vyrobené energie z OZE, a to navíc výrazně levněji, než při výrobě z elektřiny. K uvedenému podílu výroby jsme se zavázali jako členský stát EU. Navíc je podstatné si uvědomit, že stát a spotřebitelé díky této legislativní změně ročně ušetří minimálně jeden a půl miliardy. Což v době ekonomické krize není zanedbatelná částka," hodnotí pozitivum zákona předseda CZ Biom Jan Habart.

Změny vítají i samotní provozovatelé. Například Pavlína Voláková z biomasové výtopny ve Žluticích zmínila, že schválení zákona je třeba pro jejich obec, která je na biomase prakticky závislá, klíčové. "Určitě nám to pomůže. Ale je třeba ohlídat, aby byla podpora i pro stávající teplárny. Nejen ty nové," řekla Voláková.

CZ Biom se ovšem nemůže ztotožnit s většinou částí zákona. Především se mu nelíbí omezení bioplynových stanic. "Schválený zákon přinesl významnou bariéru rozvoje bioplynových stanic. Nové "bioplynky" budou muset používat alespoň 30 procent kejdy nebo hnoje po celou dobu své životnosti," říká Habart. To podle něj znamená de facto stop dalšího rozvoje tohoto oboru.

"Chov dobytku a prasat je stále v krizi a nikdo nemůže garantovat, že zdroj této suroviny přežije. Kdykoliv se může stát, že chovatel skotu, nebo prasat zkrachuje, a bioplynová stanice tak přijde o nutnou surovinu," kritizuje finální podobu zákona Habart.

Bližší informace:
Ing. Jan Habart, Ph.D.
předseda občanského sdružení CZ Biom
Mobil: 603 273 672

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů