Pátek, 29. března 2024

IEA: Spotřeba fosilních paliv musí klesat rychleji

IEA: Spotřeba fosilních paliv musí klesat rychleji

Spotřeba fosilních paliv musí klesat rychleji než dosud, jinak hrozí nevratné změny klimatu. Ve svém novém výhledu s názvem World Energy Outlook to uvádí Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Hlavní ekonom agentury Fatih Birol řekl, že je na vládách, aby snížily subvence pro využívání fosilních paliv a zlepšily energetickou účinnost.

Přestože si vlády už dříve daly za cíl energetickou efektivitu zvýšit, skutečnost je podle Birola jiná. V posledních dvou letech efektivita podle něj klesá a Birol na tiskové konferenci u příležitosti zveřejnění nové zprávy varuje před dalším zhoršováním tohoto stavu. To by mělo dopady i na reálnou ekonomiku.

Pokud by současný vývoj pokračoval beze změn až do roku 2017, svět podle hlavního ekonoma IEA ztratí šanci omezit růst globální teploty na dva stupně Celsia. Na této hodnotě se už dříve shodli mezinárodní vyjednávači, kteří hodnotili vyhlídky klimatických změn.

Agentura v novém výhledu rovněž uvádí, že cena ropy by se mohla v blízké době vyšplhat na 150 dolarů za barel. Záležet bude především na tom, v jakém rozsahu klesne objem investic do těžby v oblasti Blízkého východu a severní Afriky.

"Jestliže bude objem investic v letech 2011 až 2015 o třetinu nižší než požadovaných 100 miliard dolarů (asi 1,8 bilionu Kč) ročně, mohl by spotřebitele v krátkodobém výhledu potkat výstup cen ropy na 150 dolarů za barel," uvádí zpráva.

IEA funguje jako poradce v otázkách energetiky pro vyspělé průmyslové země včetně České republiky. Agentura očekává, že poptávka po ropě se v během příštích 20 let bude soustavně zvyšovat a v roce 2035 dosáhne zhruba 99 milionů barelů denně. V současné době se denní spotřeba ropy pohybuje v pásmu 88 milionů až 89 milionů barelů.

V nejbližší době ale není k výraznému růstu cen ropy důvod. Proti růstu cen totiž působí ochlazení hospodářského růstu ve světě a postupný návrat k těžbě ropy v Libyi. V delším časovém horizontu se však dá podle agentury dalšímu růstu cen ropy zabránit jen těžko.

Odhad ceny jednoho barelu ropy na rok 2035 IEA zvýšila na 210 dolarů. V loňském výhledu předpovídala cenu 204 dolarů za barel ropy. Postupně by se měla snižovat těžba z konvenčních zdrojů a v roce 2035 by měla dosahovat kolem 68 milionů barelů denně. To je asi o půl milionu barelů méně, než se agentura domnívala v předchozí zprávě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů