Pátek, 29. března 2024

Poslanci schválili podporu obnovitelných zdrojů

Poslanci schválili podporu obnovitelných zdrojů

Sněmovnou včera prošel kritizovaný zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, a putuje tak ke schválení do Senátu. Zákon z dílny ministerstva průmyslu a obchodu vzbuzuje mnoho protichůdných reakcí. Podle ministerstva má státu ušetřit miliardové částky na příspěvcích na obnovitelné zdroje.

Jeho odpůrci naopak tvrdí, že jde na ruku velkým energetickým firmám a společnosti ČEZ. Zákon podpořili převážně zástupci vládní koalice a komunistů, proti němu byli naopak až na výjimky členové ČSSD. Zákon podle jeho oponentů znejišťuje podnikání v oboru, a Česko tak nemusí dosáhnout svých závazků v EU. Zákon prý znesnadní podnikatelům získávání úvěrů. Mohou za to nový způsob výkupu elektřiny, který dostatečně negarantuje výkupní ceny, spolu se stanovenými limity pro jednotlivé typy obnovitelných zdrojů. Ty může ministerstvo kdykoliv změnit, a nový zdroj tak nepřipojit.

Oproti původnímu návrhu zákona obsahuje schválená verze podporu "ostrovních" systémů nepřipojených do sítě či provozní podporu výroby tepla z biomasy. "Ve světle zásadních paragrafů jde ale o okrajové záležitosti," říká zástupce asociací obnovitelných zdrojů Martin Bursík.


Kolik zaplatíme

32 miliard korun

na tolik se podle výpočtů Energetického regulačního úřadu vyšplhá dotace na čistou elektřinu v letošním roce. Jen na solární elektrárny z toho půjde 20 miliard korun.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů