Pátek, 29. března 2024

Ceny tepla zvýší hlavně DPH a náklady na palivo

Ceny tepelné energie pro domácnosti se od 1. ledna 2012 zvýší nejčastěji v rozmezí 6 až 9 % včetně DPH. V závislosti na místních podmínkách však může být v některých případech nárůst i dvouciferný.

Ceny tepla zvýší hlavně DPH a náklady na palivo

Hlavním důvodem růstu cen tepelné energie je zvýšení sazby DPH na teplo z 10 na 14 %. Do zvýšení se dále promítnou dražší ceny paliv a dalších nákladových položek. V některých případech jsou příčinou růstu také investice do modernizace zařízení nezbytné pro splnění přísných emisních limitů.

"Pokud by nedošlo k administrativnímu navýšení DPH, vývoj cen dálkového tepla by byl podobný jako v minulých letech, kdy docházelo k meziročnímu růstu mezi 3 až 5 %, především v závislosti na pohybu ceny zemního plynu a dalších paliv," řekl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky Mirek Topolánek a dodal: "Větší část zvýšení cen tepla představuje odvod do státního rozpočtu v podobě vyšší sazby DPH."

Konkurenceschopnost většiny tepláren proti individuálnímu vytápění zemním plynem zůstává i přes zvýšení zachována nebo se dokonce zlepší. Průměrné náklady na individuální vytápění domácností zemním plynem se v průběhu roku 2011 zvýšily přibližně o 16 %. Cena samotné komodity - zemního plynu - je nyní oproti listopadu loňského roku vyšší téměř o čtvrtinu. Teplárny však k úpravám ceny v průběhu letošního roku většinou nepřistoupily.

Teplárny zásobují teplem pro vytápění a ohřev teplé vody přes 1,5 miliónu domácností. Zhruba 55 % tepla pro byty se v teplárnách vyrábí z uhlí a 40 % ze zemního plynu. Zbylých necelých 5 % připadá na teplo z topných olejů, biomasy, spalování odpadů a dalších obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Průměrná čtyřčlenná domácnost ročně spotřebuje 35 GJ tepla. Konečné ceny tepla za rok 2011 budou známé až po skončení kalendářního roku, podle jeho skutečné spotřeby.

Zdroj: zpráva Teplárenského sdružení České republiky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů