Pátek, 29. března 2024

V Praze proběhla konference CZ Biomu - Biomasa a Energetika 2011

Rady, tipy, diskuse, ale i varování. Šestnáctý ročník konference Biomasa & Energetika měl vše a přes tři stovky účastníků se rozhodně nenudilo.

V Praze proběhla konference CZ Biomu - Biomasa a Energetika 2011

Díky odborníkům ze všech oborů zabývajících se biomasou získali ti, co se konference zúčastnili, obrovské množství cenných informací o tomto moderním odvětví.

Vrcholem dopolední části byly přednášky Martina Bursíka a Mirka Topolánka. Prvně jmenovaný porovnával českou energetiku s těmi ostatními v rámci EU. Rozebral návrh Státní energetické koncepce, přičemž dodal, že je založená především na uhelné a jaderné lobby. Bursík také zdůraznil, že je třeba vyzvat nového ministra průmyslu a obchodu k jednání s Iniciativou asociací OZE a zároveň prosadit pozměňovací návrhy k návrhu zákona o podporovaných zdrojích. Zajistit například garanci minimální ceny elektřiny a udržet provozní podporu tepla.

Obr. : Konference CZ Biom: Biomasa & Energetika 2011
Obr. : Konference CZ Biom: Biomasa & Energetika 2011

Topolánek zase zmínil, že je především důležité biomasu efektivně využívat. V této souvislosti zdůraznil, že bez využití tepla je energetické využití biomasy neefektivní. Dodal, že je třeba podporovat OZE v závislosti na jejich přínosu k cílům ČR, nikoliv v závislosti na krátkodobých ziscích investorů. Dále je dle něj třeba podporovat především ta odvětví obnovitelných zdrojů energie, která vytváří maximum další přidané hodnoty a zaměstnanosti v regionech.

Předseda pořádajícího Českého sdružení pro biomasu CZ Biom Jan Habart, rozebral nedávno schválený zákon o podpoře OZE. Dodal, že konkrétně pro CZ Biom byla klíčová podpora samostatné výroby tepla z obnovitelných zdrojů, hlavně z biomasy. Podle Habarta bude nová legislativa mít pozitivní dopad především na stabilizaci trhu s biomasou a výrazně podpoří i teplárenský sektor, který byl doteď z hlediska priorit ve stínu elektráren. Na Habarta plynule navázal advokát Luděk Šikola, který rozebral dopady zmíněných legislativních změn na podnikání.

V odpoledním programu pak došlo především na témata z praxe. Nejprve rozebrali problematiku pelet a kotlů na biomasu Vladimír Stupavský a Marek Řebíček. Certifikaci udržitelnosti biopaliv jako návod, jak se s biomasou posunout dál, zmínila Soňa Hykyšová. Své projekty také odprezentovaly ředitelky dvou tepláren Pavlína Voláková a Alena Hlávková. Účastníci tak měli možnost získat postřehy a know-how od těch, kteří už mají s biomasou konkrétní zkušenosti. Tipy jak se vyhnout problémům při zavádění bioplynových stanic konferenci uzavřel Tomáš Novotný z TÜV SÜD.

V rámci akce mohli návštěvníci také vyzkoušet stan vytápěný peletami s občerstvením, shlédnout FlexiFuel vozidla jezdící na biopalivo E85 (včetně terénního Hummeru), či vyzkoušet elektroskútry.

Obr. : Konference CZ Biom: Biomasa & Energetika 2011
Obr. : Konference CZ Biom: Biomasa & Energetika 2011

Sborník a přednášky ke stažení

Sborník z konference stahuj Úvod - CZ Biom stahuj P. Tlustoš stahuj J. Habart stahuj L. Šikola stahuj M. Bursík stahuj R. Krejcar stahuj M. Topolánek stahuj J. Pokorný stahuj R. Horký stahuj M. Světlík stahuj V. Stupavský stahuj M. Řebíček stahuj J. Hampl stahuj P. Voláková stahuj S. Hykyšová stahuj A. Hlávková stahuj T. Novotný stahuj

Zdroj: CZ Biom

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů