Pátek, 19. dubna 2024

Chilští muži mají chodit bez kravat, aby se ušetřila energie

Chilští muži mají chodit bez kravat, aby se ušetřila energie

Chilské úřady vyzvaly muže, aby během nadcházejících letních měsíců nechodili do práce v kravatě. Od tohoto opatření si slibují, že povede k menšímu využívání klimatizace a tím i nižší spotřebě elektřiny. Na svých stránkách to napsala BBC.

Meteorologové pro nejteplejší měsíce roku v Chile - leden až březen - očekávají teploty přes 30 stupňů. Ministerstvo energetiky věří, že když muži v kancelářích sundají kravaty, nebude jim tak horko, a místnosti se proto nebudou muset tolik klimatizovat.

Zvýšením teploty v místnosti o jeden až tři stupně, by se podle ministerstva snížily energetické náklady o asi tři procenta. V celé zemi by se tak prý dalo během léta ušetřit přibližně deset milionů dolarů (198 milionů korun).

Podle chilského ministra energetiky Rodriga Alvareze, který k šetření vyzval také domácnosti, se již podobné opatření s úspěchem uplatnilo v Japonsku a ve Španělsku.

K úsporám energie vyzval nedávno také jihokorejský prezident I Mjong-bak. Ten se v listopadu nechal slyšet, že svou kancelář nebude v zimě tolik vytápět, a aby mu nebylo chladno, vezme si teplejší spodní prádlo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů