Pátek, 19. dubna 2024

Špička mezi přílivovými elektrárnami

Špička mezi přílivovými elektrárnami

Společnost není jen synonymem pro . Také v oblasti obnovitelných zdrojů energie zaznamenala nedávno překvapivý úspěch instalací nové mobilní přílivové elektrárny. Turbína, která překonala svým výkonem pomyslný milník ve výrobě, bude brzo spolu s řadou dalších ponořených turbín dodávat do rozvodné sítě energii přes 100 MWh.

Přílivová turbína při testech nedajeko skotského pobřeží. Zdroj: Rolls Royce

Přílivová turbína při testech nedajeko skotského pobřeží. Zdroj: Rolls Royce

Zkušební instalace prototypu 500kW přílivové turbíny, kterou navrhlo a zkonstruovali v Tidal Generation, přidruženém výrobním oddělení Rolls Royce, proběhlo bez problémů. V neklidných vodách u Orknejských ostrovů poblíž Skotska se turbína osvědčila i za bouřlivého vlnobití. V současné době je úspěšný pionýrský prototyp uložen na základně Evropského mořského energetického centra (EMEC).

Tím byl úspěšně završen první krok projektu Deep-Gen III., spolufinancovaný britskou vládou, která má na realizaci pásma přílivových elektráren výrazný zájem. Další kroky, včetně testování výkonnějších, 1MW turbín, mají následovat z kraje roku 2012.

Prototyp je konstruován jako třílistá turbína, která je volně trojnožkou uchycena k mořskému dnu. Bez omezení výkonu může pracovat v hloubce do čtyřiceti metrů. Díky atypické konstrukci se může v přílivu neustále otáčet, a tím si udržuje optimální úhel vůči převládajícímu proudění.

Tím, že je celá jednotka částečně plovoucí, není k manipulaci s ní zapotřebí specializované lodě nebo zvláštního výcviku posádky. Může být tedy snadno odtažena v případě poruchy, anebo přesunuta na lepší pozici.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů