Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sadební sezóna rychlerostoucích dřevin začíná....

... a s ní samozřejmě i otázka připravenosti nových pěstitelů, ale i prodejců sadebního materiálu.

Sadební sezóna rychlerostoucích dřevin začíná....

Bohužel drtivá většina jsou začínající pěstitelé s nedostatkem kvalifikovaných informací a mnohdy i přešlechtěným materiálem, který již nemá takový růstový potenciál jako materiál pocházející z výzkumných ústavů a jiných kvalifikovaných šlechtitelských stanic. Tyto pěstitele poznáte velmi jednoduše, a to díky dvěma elementům.

  • Za prvé - cena sadebního materiálu je extrémně nízká (dumpingová).
  • Za druhé - prodejci mají v nabídce pouze jediný klon a to klon J-105.


topolyInternet je skvělý zdroj informací a týká se to i rychlerostoucích dřevin, ale informace popsané na stránkách pěstitelů se rozcházejí někdy až diametrálně, nehledě na to, že fotografie na nich zobrazené jako vlastní plantáže jsou většinou z jedné lokality, případně jsou pořízeny z Itálie , kde se rychlerostoucí dřeviny pěstují v takzvaných lignikulturách (plochy s obmýtím 15-25 let, a počtem cca 3000 jedinců na hektar). V roce 2010 byl ve vysílání nejmenovaný pořad, kde byl jeden z pěstitelů s nabídkou k investici pro rozšíření svých plantáží a uspěl. Tehdy bylo pěstitelů prodávajících sadební materiál jako šafránu, ale dnes jich je přes 50!!! Toto číslo mě vede k zamyšlení, jak medializace takzvaného Japonského topolu mohla zněkolikanásobit pěstitele sadbového materiálu rychlerostoucích dřevin. Ale proč jen jediného klonu, který byl zmíněn v onom pořadu?? Uznaných klonů topolů a vrb u nás je přes 20, z nichž každý má své klady a zápory.

rychle rostoucíProto by každý zájemce byť jen o informace měl být velmi pečlivý v hledání dodavatele, který by mu měl pomoci s vyhodnocením pozemku, výběrem vhodného klonu, ale hlavně vést vaše kroky při přípravě a údržbě vaší budoucí plantáže. Lehce se totiž může stát, že koupíte sadební materiál za velmi dobrou cenu, zasadíte jej a budete čekat, až to samo v trávě vyroste. Prodejce splnil, co mu zákon uložil, dal rostlinolékařský pas, ale to nejdůležitější ne. Správné informace. A vy zatím kroutíte hlavou, proč vaše topoly mají jen 30cm, a sousedovi to roste do tří metrů. Věřte mi, takové omyly se mohou stát i vám, proto se snažte shlédnout plantáž vašeho dodavatele, a snažte se zjistit si o původu sadby maximum informací, a snažte se vyhledat nějaký seminář, případně vyhledat odborníky z výzkumných pracovišť. Pakliže toto dodržíte, nezdar by se vám měl mílovým obloukem vyhnout a stanete se opravdovým topolářem. Mnoho zdaru ve vašem snažení, vám přeje Váš Topolový ombudsman. V případě dotazů mě kontaktujte na emailu, který je uveden níže.

topolovyombudsman@email.cz

porost

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů