Pátek, 29. března 2024

RWE chce investovat pět miliard eur do obnovitelných zdrojů

RWE chce investovat pět miliard eur do obnovitelných zdrojů

Německá energetická firma RWE plánuje v příštích čtyřech letech investovat do obnovitelných zdrojů energie pět miliard eur (128,7 miliardy Kč). Chce tak využít nové oblasti k růstu a připravit se na odklon Německa od jaderné energetiky. Skupina RWE působí také v České republice.

RWE svým prohlášením následuje konkurenční německou skupinu E.ON. Ta v polovině prosince uvedla, že v příštích pěti letech investuje do zelené energie sedm miliard eur.

RWE a E.ON se nyní potýkají s problémy kvůli rozhodnutí Německa opustit jadernou energetiku. Společnostem kvůli rozhodnutí klesl zisk, musely přistoupit k propouštění a prodeji některého majetku, uvedla agentura Reuters.

Divize obnovitelných zdrojů RWE Innogy se v pololetí na celkových příjmech skupiny podílela méně než jedním procentem. RWE loni uvedla, že chce mít do roku 2014 z obnovitelných zdrojů provozní zisk 500 milionů eur.

Německá vláda se po loňské havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima rozhodla okamžitě zavřít osm jaderných reaktorů, z nichž dva patřily RWE. Zbývajících devět reaktorů v Německu má být uzavřeno do roku 2022. RWE se ukončení jaderné energetiky výrazně dotklo, protože vyrábí elektřinu hlavně z jádra a v uhelných elektrárnách.

Skupina RWE má v Česku více než 2,3 milionu zákazníků a ovládá několik firem. Řídicí společností v Česku je firma RWE Transgas, jejíž hlavními obchodními aktivitami jsou dovoz zemního plynu a obchod se zemním plynem. Kromě RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky, patří do RWE také regionální prodejci a distributoři a tranzitní společnost NET4GAS.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů