Pátek, 19. dubna 2024

Senát asi výrazně upraví zákon o podporovaných zdrojích energie

Senát asi výrazně upraví zákon o podporovaných zdrojích energie

Senát zřejmě výrazně upraví zákon o podporovaných zdrojích energie. Senátní podvýbor pro energetiku dnes doporučil například o více než polovinu snížit výši podpory výroby energie z bioplynu, zabránit pobírání dvojí podpory za výrobu elektřiny a tepla a upravit podporu výroby tepla z biomasy a geotermálních pramenů.

Bez senátních úpravy by zákon obsahoval nejednoznačné formulace a nedostatečné pravomoci Energetického regulačního úřadu (ERÚ), vystavil by Česko sankcím ze strany EU a vedl by ke zvýšení cen elektřiny, uvedl předseda podvýboru Jiří Bis (ČSSD). Úpravy byly podle něj připraveny ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu a pro sněmovnu jsou přijatelné.

Maximální podpora výroby biometanu by podle Bisova návrhu měla být snížena na 1700 korun z 4500 Kč za megawatthodinu. Celkovou výši podpory by stanovil ERÚ. Senátor přiznal, že se podpora výroby biometanu, který může být vtlačován do potrubí se zemním plynem, promítne do ceny zemního plynu. Zvýší ji maximálně o deset procent, reálně o tři procenta v období do roku 2020. Návrh má také zavést "solární odvod" pro zařízení s produkcí energie do 30 kilowatthodin, která od něj dosud byla osvobozena.

Místopředseda senátorů ODS Miloš Vystrčil uspěl s návrhem, aby byla zachována povinnost vykoupit elektřinu z obnovitelných zdrojů i u těch provozovatelů, který ze zákona koncem roku skončí příslušné smlouvy. Podle Vystrčila by to posílilo jistotu provozovatelů, že s nimi odběratel naváže nové smluvní vztahy. Kvůli rušení smluv požádala senátory o odmítnutí zákona Platforma pro obnovitelné zdroje energie.

Zákon má soustředit do jednoho předpisu podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Poslanci do zákona vrátili i podporu tzv. ostrovních systémů, tedy fotovoltaických elektráren, které nedodávají elektřinu do sítě, ale jen svým vlastníkům pro jejich vlastní spotřebu.

Nový zákon rovněž upravuje způsob nakládání se solárními panely na konci jejich životnosti. Likvidaci panelů, které výrobce prodal a prodá do 1. ledna 2013, bude muset financovat provozovatel solární elektrárny. Po tomto datu už to bude muset zajistit výrobce panelů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů