Úterý, 23. dubna 2024

ERÚ nesouhlasí se zachováním podpory biometanu

ERÚ nesouhlasí se zachováním podpory biometanu

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyjádřil nespokojenost nad zákonem o podporovaných zdrojích energie, který zachovává finanční podporu biometanu. Senát ve středu zákon vrátil do Poslanecké sněmovny s tím, že podpora biometanu klesne z původních 4000 na 1700 korun na megawatthodinu. ERÚ však chce podporu biometanu ze zákona úplně vypustit. ČTK to sdělila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

"Energetický regulační úřad s přijatým řešením nesouhlasí. Jedná se o zcela neefektivní a neopodstatněnou podporu technologie, která ve výsledku pouze zatíží cenu plynu pro konečné zákazníky a může tak vést k dalšímu propadu spotřeby zemního plynu a k přechodu na jiná, méně ekologická paliva, což povede ke zhoršení životního prostředí," uvedla Vitásková.

ERÚ se obává, že podpora biometanu otevře cestu velkým projektům a nakonec zdraží energie o několik miliard ročně jako nedávno fotovoltaika. Podle ERÚ je vhodná především podpora výroby elektřiny a tepla v lokálních bioplynových stanicích.

ERÚ oslovil senátory i poslance v dopisech, kde jim argumenty pro odstranění biometanu z legislativy vysvětloval. Podle Vitáskové by biometan měl být vykupován za stejné ceny jako zemní plyn.

Zákon o podporovaných zdrojích energie bude nyní znovu projednávat sněmovna. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) se snížením podpory biometanu na 1700 Kč souhlasil. Vitásková již dříve sdělila, že v případě schválení podpory biometanu bude chtít prosadit novelu, která podporu odstraní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů