Úterý, 16. dubna 2024

Energetika bude další rok bez koncepce

O nové energetické koncepci se rozhodne nejdříve v roce 2013. Firmy z odvětví bez ní nemohou plánovat investice za miliardy.

Energetika bude další rok bez koncepce

Státní energetická koncepce letos schválena nebude. A pravděpodobně ani napřesrok. Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba totiž oficiálně požádal premiéra o odložení termínu, do kterého mělo ministerstvo vládě tento dokument předložit. Další rok může navíc trvat posuzování konceptů na ministerstvu životního prostředí. To musí koncepci prověřit a může požadovat její předělání či dokonce vypracování nového scénáře.

Jedná se přitom o dokument, který má určit směřování české energetiky na dalších 50 let a na který celé odvětví už řadu let netrpělivě čeká. Poslední verze totiž pochází z roku 2004 a měla být nejpozději do pěti let aktualizována.

Na energetickou koncepci čekají především šéfové teplárenských firem. Od roku 2016 začínají platit nové přísnější limity pro emise skleníkových plynů. Většina tepláren kvůli nim musí přestavět své technologie a čekají je tak mnohamiliardové investice. A pokud neznají základní parametry vývoje české energetiky, nemohou plánovat, zda zůstanou u hnědého uhlí či přejdou například na plyn.

Současnou verzi energetické koncepce připravilo ministerstvo ještě pod vedením Martina Kocourka, který za ni sklidil vlnu kritiky. Ta se soustředila převážně na přemrštěná očekávání růstu jaderné energetiky - koncepce totiž počítá s výstavbou až 14 nových reaktorů. Do budoucna příliš nepočítá ani s obnovitelnými zdroji energie či plynem. Ekologům se nelíbilo ani to, že pokud některé scénáře obsahovaly možnost zachování územních limitů pro těžbu hnědého uhlí, ministerstvo jasně preferovalo ty, které je prolamují.

Odborné veřejnosti ale asi nejvíc vadila nepropracovanost celého návrhu. Ačkoliv se Kocourek snažil argumentovat ekonomickou výhodností zdrojů jako hlavním kritériem rozhodování, v koncepci právě tyto propočty chyběly. Kromě zástupců plynárenství a dalších odvětví se tak tento týden plánuje na tripartitě proti koncepci postavit i Svaz průmyslu a dopravy ČR.

"Návrh neobsahuje věcný a časový harmonogram rozhodujících akcí, definici nástrojů včetně legislativních, nezahrnuje analýzu ekonomické efektivnosti a bilanci potřebných finančních zdrojů," říká viceprezident svazu Jan Rafaj.

A uvědomuje si to i nový ministr Martin Kuba, i když se odvolává spíše na nutnost detailně se s materiálem seznámit. "Nemohu během tří týdnů dát na vládu materiál, který je takto strategicky důležitý, a já s ním nebyl detailně seznámen. Chci se zúčastnit podrobné debaty a potřebuji slyšet všechny argumenty pro i proti," říká Kuba. S premiérem Nečasem se tak dohodli na odkladu "v řádech měsíců".

Že si je ministerstvo vědomo nepodloženosti celého dokumentu, potvrzuje i to, že opět vypsalo dříve zrušenou zakázku na vypracování metodiky pro přípravu budoucích aktualizací. Čtyři ze sedmi částí zakázky ale přitom s metodikou nemají nic společného a jedná se tak prakticky o vypracování nové energetické koncepce. "Na základě těchto analýz můžeme tvořit kvalitnější metodiku," brání zakázku mluvčí ministerstva Pavel Vlček. Proč ale tato data znovu získávat, když by měla být obsažena v současném návrhu koncepce, mluvčí neříká.

Podle Ekologického právního servisu je zřejmé, že nové analýzy mají sloužit k faktickému podložení současného návrhu koncepce. Tato organizace poukazuje i na to, že se ministerstvo celou zakázku snaží platit z peněz Evropského sociálního fondu. Ty jsou přitom určeny na programy podporující zaměstnanost, a nikoliv na tvorbu strategických dokumentů státu.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů