Pátek, 29. března 2024

Elektřina vyráběná z lidské moči

Moč je zatím považována za biologický odpad. Nicméně v době, kdy odpady obecně začínají být nahlíženy a využívány jako zdroje materiálů a energie, bylo jen otázkou času, kdy dojde i na tento produkt vyměšovací soustavy člověka.

Elektřina vyráběná z lidské moči

A jak to tak chodí u velkých vynálezů, i tady byla na počátku zajímavá shoda náhod, které dovedly tým vědců k zamyšlení nad zpracováním energietvorné suroviny, kterou lidská moč zcela jistě je. Protože výzkumníci nejsou žádní kmeti, vyrazili si jednou na koncert, který se konal pod otevřenou oblohou.

A když tam tak čekali na příchod další skupiny na pódium, zaujala je řada mobilních toalet, stojících poblíž arény, do kterých se železnou pravidelností neustále někdo chodil. S myšlenkou na to, kolik asi energie může skončit v jednom rezervoáru na takové přenosné toaletě, si výzkumníci začali uvědomovat, že kousek od nich stojí něco, co by mohlo posloužit i jako zdroj energie. Bylo jim jasné, že "to musí jít", moč ostatně přece obsahuje obrovskou spoustu různých chemických sloučenin.

Inspirace mobilními WC buňkami

Výzkumníci v laboratoři na University of West England v Bristolu vyvinuli na základě svých úvah z open air festivalu, kterého se zúčastnili, mikrobiální palivový článek, který vyrábí proud z lidské moči.

Moč totiž obsahuje velmi vysoký podíl dusíku a samozřejmě také močovinu a dále i různé chloridy. Laboratoř pod vedením Dr. Ioannise Ieropoulose následně poté zjistila, že právě toto složení vytváří vhodné životní prostředí pro kultury bakterií žijících v mořích, které jsou elektricky velmi aktivní. Jakmile se tyto bakterie dostanou do moči, rozkládají její buňky a následně v nich okamžitě vytvářejí systém mikrometrůiniaturních anod a katod, a následně pak díky tomu dochází ke vzniku proudu, tedy ke vzniku palivového článku.

Zatím se ovšem množství elektřiny získávané takto z moči a z bakterií měří pouze na miliwatty.

Testování papírkem nasátým močí

Jak známo, v medicíně se moč používá poměrně dost často pro diagnostické účely. V mnoha případech stačí rozbor moči k tomu, aby lékař poznal, jakými neduhy pacient trpí. Rozborem moči se zjišťuje například cukrovka.

Problémem často bývá především rychlost, s jakou lze diagnózu z rozboru moči určit. Doposud to na mnoha zdravotnických pracovištích trvá několik desítek minut. Testování lze sice prakticky okamžitě provést pomocí biočipů, ale donedávna nebyly pro tyto čipy k dispozici patřičné a tolik potřebné zdroje energie.

Tento problém se podařilo vyřešit týmu Dr. Ki Bang Leeho z Institutu bioa nanotechnologie v Singapuru. Tým vyvinul baterii fungující (připevněnou) na malém pásku papíru, ten je napojen chloridem mědi. Když se na papírek nalije 0,2 mililitru moči, vyprodukuje se proud o napětí 1,5 V a výkonu 1,5 miliwattů, díky němuž pak testovací papírek zjistí diagnózu.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů