Úterý, 19. března 2024

Stát nebude dotovat biometan tak jako solární elektřinu. Může to být jeho konec

VČesku by od příštího roku mohly začít vznikat zcela nové zdroje na výrobu zemního plynu - biometanu...

Stát nebude dotovat biometan tak jako solární elektřinu. Může to být jeho konec

S podporou biometanových stanic počítá nový zákon o obnovitelných zdrojích energie. Ten prošel schvalováním v parlamentu a čeká jen na podpis prezidenta.

Biometan mají podle zmiňovaného zákona vykupovat plynárenské společnosti za zvýhodněnou cenu, určovanou Energetickým regulačním úřadem (ERÚ). Podobně jako distributoři elektřiny vykupují produkci solárních či větrných elektráren.

Je ale také docela možné, že v Česku nevznikne biometanová stanice ani jediná. Bez dotací se totiž zatím nevyplácejí. A od ERÚ je nakonec asi nedostanou. "Chci stanovit podporu na jedinou korunu za megawatthodinu," říká šéfka ERÚ Alena Vitásková.

Ta tvrdí, že bude-li se biometan podporovat, hrozí stejně jako v případě přestřelených podpor solárních elektráren investiční bublina, která vysaje od spotřebitelů a státu na podporách miliardy korun. Kolem biometanu a podpory pro něj se strhla v minulých týdnech hádka, jaká tu už dlouho nebyla.

Tisíce, anebo nic

Poslanecká sněmovna prosadila do nového zákona jako maximální výši podpory biometanu čtyři tisíce korun na megawatthodinu. "Je to míněno jako strop, konkrétní podpora je na ERÚ. Ale čtyři tisíce je nesmyslně vysoko," říká Jan Matějka z České bioplynové asociace. "Kdyby takový zákon prošel, může kdykoliv nějaký přílepek dalšího zákona udělat ze stropu pevnou sumu. Biometan by nás pak stál miliardy ročně, podobně jako solární boom," varuje Vitásková.

Senát korigoval "nesmyslně vysoký" strop podpory biometanu na 1700 korun. "Je to teď na hranici ekonomické návratnosti," říká Matějka. V této podobě leží norma na prezidentském stole. Spory ale nekončí. Šéfka ERÚ Vitásková dál varuje před zelenou katastrofou, podobnou soláru. A obracejí i poslanci. "Být na mně, nechal bych bioplyn i biometan úplně bez podpory. Podpory jen zdražují energie a podvazují konkurenceschopnost," říká Milan Urban, šéf hospodářského výboru sněmovny (ČSSD). Přesně ten Urban, který čtyřtisícovou podporu pro biometan do zákona navrhl.

Kdo s podporou přišel?

Původní vládní návrh zákona o obnovitelných zdrojích s dotací biometanu vůbec nepočítal. Nápad se zrodil v hospodářském výboru sněmovny. "Vyšlo to z odborného semináře, který jsme tu pořádali. Kdo s tím přišel, to se nepamatuju," říká Urban. Ještě větší záhada je, jak došli poslanci k "nesmyslně vysoké", čtyřtisícové hranici.

"Částku navrhlo ministerstvo průmyslu," tvrdí Urban. "Není to pravda. Čtyři tisíce navrhl hospodářský výbor," oponuje Pavel Gebauer z ministerstva. I on souhlasí s tím, že čtyřtisícová podpora by byla nadsazená. Jak se tedy čtyřtisícový strašák vlastně zrodil? Protlačili ho lobbisté, placení potenciálními investory do bioplynu?

Všechno tomu nasvědčuje. Potíž je, že o takových investorech u nás nikdo neví. O investicích do biometanu zatím podle Jana Matějky v Česku uvažuje jen několik farmářů, kteří chtějí postavit bioplynovou stanici, ale nedaří se jim sehnat souhlas příslušného distributora elektřiny s připojením do elektrorozvodné sítě. Řešením by pro ně byla výroba a prodej plynu.

Mezi většími energetickými skupinami je jediná, která o biometanu uvažovala - E.ON. Té by ale nový zákon těžko stál za nákladný lobbing. Jde pro ni totiž o okrajovou aktivitu. V Německu má E.ON pět stanic, u nás zvažoval jediný projekt. "Teď se kloníme k názoru, že není vzhledem k legislativním požadavkům ekonomicky reálný," říká mluvčí E.ON Vladimír Vácha. Podporu biometanu odmítá i Agrární komora, jejíž prezident Jan Veleba šéfce ERÚ Vitáskové v jejím tažení proti biometanu pomáhá. Stát by měl podle něj podporovat bioplynky, jež produkují elektřinu a teplo, nikoliv výrobu zemního plynu.

"Vysokou podporu mohla tlačit skupina lidí, kteří si namastili kapsu na solárním boomu. Pár takových se u nás bylo na biometan vyptávat," říká Matějka. Je to velmi pravděpodobná varianta.

Nová zelená bublina? Těžko

Díky přestřelené podpoře vyrostly v Česku tisíce solárních elektráren, jejichž kapacita převyšuje kapacitu jaderného Temelína a ročně spolykají přes 20 miliard korun dotací. "U biometanu hrozí stejný malér. Dotace by mohly vystoupat až na 17 miliard korun," varuje Vitásková i poté, co zákon upravil Senát. Obavy jsou to ale zřejmě přehnané. Výše podpory zůstává podle nového zákona v rukou ERÚ. Podnikání v biometanu nikdy nebude tak snadné jako v soláru. "Bioplynu a biometanu musíte rozumět, provoz je náročný. Navíc je problém zajistit vstupní surovinu - biomasu," vysvětluje Matějka.

Pavel Gebauer z ministerstva průmyslu připomíná, že stát má dnes kromě ERÚ i další nástroje, jak regulovat zelenou energetiku. Především Národní alokační plán, který stanoví maximální podíly jednotlivých zdrojů v energetickém mixu. Bioplynové stanice mají složitější povolovací řízení - potřebují zvláštní autorizaci ministerstva průmyslu. A pak je tu problém s nedostatkovou biomasou.

"Biometan je cesta, jak rozložit náklady na zelenou energetiku na více spotřebitelů. Nezatěžuje cenu elektřiny, ale plynu a tepla," říká Gebauer. Tady vidí řada lidí z oboru vysvětlení pro vášnivý odpor šéfky ERÚ proti biometanu. Vitásková je daleko těsněji spjata s plynárenstvím než s elektroenergetikou a může mít tendenci hájit zájmy plynárenské skupiny RWE Transgas, kterou produkce dotovaného biometanu poškozuje.

Co tedy plyne z příběhu o biometanu? Hysterie je zbytečná. Daleko větším rizikem než samotný biometan je totiž chaotický a nepochopitelný způsob, jak se u nás o energetice rozhoduje.

Oč se vede spor

Bioplyn

Bioplyn je plyn produkovaný během tzv. anaerobní digesce organických materiálů (hnití bez přístupu vzduchu). Skládá se zejména z metanu (CH4) a oxidu uhličitého (CO2).

Bioplynové stanice se budují na farmách, kde se v nich likvidují zbytky z živočišné i rostlinné výroby, či v čistírnách odpadních vod a na skládkách. Z bioplynu se vyrábí elektřina a teplo.

Elektřinu vykupují distribuční společnosti za dotovanou cenu. Tu stanovil Energetický regulační úřad pro zdroje, uvedené do provozu v letošním roce, na 3500-4200 korun za MWh. Strop pro podporu bioplynu v novém zákoně o obnovitelných zdrojích je 4500 Kč/MWh. Zvýhodněná cena se vyplácí 20 let od uvedení zdroje do provozu.

Biometan

Bioplyn očištěný o příměsi - sirovodík, vodu a oxid uhličitý. Má kvalitu zemního plynu. Lze ho buď vypouštět do plynovodů, nebo plnit do lahví (například pro autodopravu). Účinnost biometanové stanice je zhruba dvojnásobná oproti bioplynové. Biometanové stanice u nás zatím nejsou. Nový zákon o obnovitelných zdrojích pro ně zavádí podporu. Tu by investoři mohli získat od příštího roku, pokud ERÚ stanoví pro biometan konkrétní výši zvýhodněné výkupní ceny či zeleného bonusu.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů