Pátek, 29. března 2024

Šéfka energetického dohledu: Jsem pro zrušení podpory zelených elektráren

Podle regulačního úřadu mají skončit podpory už roku 2014. Analytici: Jít jinou cestou než zbytek Evropy není šťastné.

Šéfka energetického dohledu: Jsem pro zrušení podpory zelených elektráren

Budování nových "zelených" elektráren, vyrábějících energii z vody, větru, slunce, zemského tepla či biomasy, je v Česku ohroženo. Včera oznámila šéfka vlivného Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, že chce prosadit rychlé zastavení dotací prakticky pro všechny nové obnovitelné zdroje energie.

Podpory by podle Vitáskové měly skončit už od roku 2014. "Jen pokud bychom narazili na legislativní obstrukce, mohla by podpora skončit až v roce 2015," řekla HN. Úřad stanoví každoročně výši podpor pro zelené elektrárny, neboť určuje výši zvýhodněných výkupních cen na jejich produkci.

Jedinou výjimkou, kterou je Vitásková ochotna tolerovat, jsou malé solární panely na budovách a malé bioplynové stanice. Podpora by tak měla zůstat pro solární panely do kapacity 30 kilowattů, pro bioplynky do jednoho MW. Otázka je, zda bude mít Vitásková pro své tažení proti zeleným zdrojům politickou podporu. "Takové rozhodnutí nepřísluší regulačnímu úřadu, musí ho učinit vláda na základě Státní energetické koncepce," říká šéf Hospodářského výboru sněmovny Milan Urban. Rozhodující bude však stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu, jež energetickou koncepci chystá.

Názor ministra Martina Kuby na Vitáskové prohlášení se včera nepodařilo získat. Podle slov jeho mluvčí Veroniky Forejtové ale úřad bude stát spíše za Vitáskovou. "Ministerstvo souhlasí, že podpora obnovitelných zdrojů musí být ekonomicky únosná," zdůrazňuje mluvčí. "V zákoně o podporovaných zdrojích energie jsme pro rok 2013 dali úřadu povinnost, aby zvýhodněné výkupní ceny pro elektřinu z obnovitelných zdrojů nevyhlásil. A to pokud budou překročené hodnoty stanovené Národním akčním plánem," dodává Forejtová.

S podporou zelené energetiky se u nás dosud počítalo do roku 2020, kdy má Česko dosáhnout cíle slíbeného EU - zajistit 13,5 procenta spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Předloni vláda schválila a v Bruselu předložila takzvaný Národní alokační plán, který přesně určuje, kolik jednotlivých typů zelených elektráren má v zemi vznikat.

Jenomže už po roce vzal harmonogram za své. Solárních elektráren je totiž u nás už dnes víc, než kolik jich plán stanoví v roce 2020. Příčinou jsou nadsazené podpory, které stát do předloňska solárním investorům dával. Přehnaně vysoké dotace jsou také hlavním argumentem Vitáskové, podle níž spolykají obnovitelné zdroje v Česku do roku 2020 až 900 miliard korun. "To, co se v posledních letech odehrálo, kdy pár jedinců bohatne na úkor nás všech či přivádí české firmy na pokraj konkurenceschopnosti, dál nelze tolerovat," říká šéfka Vitásková.

Její tažení proti zelené energetice jde ale přesně proti trendu, který razí sousední Německo. To chce mít v roce 2030 až čtyřicetiprocentní podíl obnovitelných zdrojů na energetické spotřebě. Němci toho chtějí dosáhnout podporami, jež dosáhnou podle propočtů deníku Handelsblatt 328 miliard eur, tedy osmi bilionů korun. Stejný zelený trend podporuje i Evropská unie, jejíž energetickou politiku řídí německý komisař Günther Oettinger.

Už proto o radikálním odklonu Česka od "zelené" energetiky řada odborníků pochybuje. "Pokud se cena české elektřiny odvíjí od evropského trhu a je závislá na evropské regulaci, nedovedu si představit, že bychom šli zcela jinou cestou než zbytek Evropy," říká energetický analytik J&T Banky Michal Šnobr. Ten navíc nepovažuje za rozumné zcela na zelenou energetiku rezignovat, protože by Česku mohl v situaci, kdy ostatní státy do jejího vývoje mohutně investují, ujet technologický vlak. Jan Ondřich z poradenské společnosti Candole Partners zase upozorňuje, že odklon od obnovitelných zdrojů by musel zohlednit Národní alokační plán - a ten kromě české vlády schvaluje i Brusel.

Zelená energetika

900 miliard korun

mají podle ERÚ dosáhnout podpory již postavených či rozestavěných zelených elektráren do roku 2020.

32 miliard korun

činí letošní podpora obnovitelných zdrojů, z toho pokrývá 12 miliard korun státní rozpočet, 20 miliard dají spotřebitelé v cenách elektřiny.

13,5 procenta

domácí spotřeby elektřiny má v roce 2020 pokrývat produkce "zelených elektráren". Podle Národního alokačního plánu mají vyrobit 10,6 gigawatthodiny energie. ERÚ tvrdí, že kvóta bude splněna už letos.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů