Čtvrtek, 28. března 2024

Biochemik Pačes bude opět vytvářet energetickou koncepci

Pačesova komise vytvářela podklady již v roce 2008. Nyní bude v týmu i jaderná expertka Dana Drábová.

Biochemik Pačes bude opět vytvářet energetickou koncepci

Energetickou koncepci státu bude připravovat nová komise. A opět ji bude sestavovat biochemik a bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes. Sestavením komise ho pověřil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který bude komisi předsedat.

V komisi zasedne i šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

"Cílem je připravit novou aktualizaci a navrátit zpět do reality verzi, kterou představil bývalý ministr Martin Kocourek," říká Pačes. Sám ale o detailech příliš neví. "S panem ministrem jsme se zatím setkali dvakrát. Vyjádřil přání se na chodu komise osobně podílet," dodává Pačes. Ministerstvo zatím o detailech mlčí. "Více informací zveřejníme příští týden," odpověděl na dotaz HN mluvčí ministerstva Tomáš Paták. Není tak tedy stále jasné, jak bude nový tým expertů fungovat a zda bude koncepce do léta opravdu hotová.

Státní energetická koncepce vznikla v roce 2004 jako plán vlády na dalších 50 let. Původně měla být každých pět let aktualizována, nikdy se tak ale nestalo. Pokusů přitom bylo několik a různé komise a poradní orgány si vytvořil téměř každý z ministrů průmyslu a obchodu. Již v roce 2008 představila návrhy komise odborníků právě pod Pačesovým vedením. "Teď se snažíme o aktualizaci koncepce. V roce 2008 jsme jen předložili podklady a několik možných scénářů," říká dnes Pačes.

Nejdále se s aktualizací dostal loni na podzim ministr Kocourek. Díky její nerealističnosti si ale uřízl ostudu a na jeho hlavu se snesla kritika ze strany odborníků i ekologů. Právě Kocourkův návrh bude nyní komise upravovat. "Ta koncepce nebyla ekonomicky podložená a plán na výstavbu 18 nových jaderných reaktorů byl mimo realitu," komentoval návrh bývalý šéf společnosti ČEZ Jaroslav Míl, který při jednáních s vládou zastupoval Svaz průmyslu a dopravy.

"Naším úkolem bude postavit koncepci zpátky na zem. Nebudeme počítat s každoročním tříprocentním růstem českého HDP a budeme se muset zamyslet, co je finančně únosné," říká Pačes. Komise se tak podle něj bude zabývat i projekty výstavby dalších dvou bloků Temelína a popřípadě ještě jednoho nového v Dukovanech, na něž ministr Kuba zredukoval loňské Kocourkovy plány.

Na energetickou koncepci čekají především šéfové teplárenských firem. Od roku 2016 začnou platit nové přísnější limity pro emise skleníkových plynů. Většina tepláren kvůli nim musí přestavět své technologie a čekají je tak mnohamiliardové investice. A pokud neznají základní parametry vývoje české energetiky, nemohou plánovat, zda zůstanou u hnědého uhlí, či přejdou například na plyn.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů