Sobota, 20. dubna 2024

Uhlí ve světě

Uhlí ve světě

V globálním měřítku je uhlí hned po ropě druhou nejvyužívanější energetickou surovinou na světě. Celková světová roční spotřeba se odhaduje na přibližně 5,3 miliardy tun. Asi tři čtvrtiny tohoto množství se spotřebovává jako palivo v elektrárnách - i když různé prameny se v tomto údaji velmi liší. Při současné spotřebě by známé zásoby všech druhů uhlí vydržely přibližně 300 let. V posledních letech je výrazný trend růstu spotřeby uhlí pro energetické účely - například mezi roky 2001 až 2004 došlo k navýšení o 25 procent.


Problémem současného využití uhlí v elektrárnách je nízká účinnost přeměny na elektrický proud (u moderních jednotek se udává okolo 40 procent) a produkce znečištění. Vyspělé země proto vynakládají velké úsilí při vývoji nových metod přeměny uhlí na elektřinu.


Velcí světoví producenti a spotřebitelé:

Čína

Nemalý vliv na vývoj situace má v poslední době Čína. Je největším vývozcem uhlí na světě a zároveň jeho největším spotřebitelem.

ověřené zásoby: 125 mld. t
pravděpodobné zásoby: 4 triliony t
roční spotřeba: přibližně 1,5 mld. t
roční produkce: přibližně 1,6 mld. t

V důsledku vlastního překotného vývoje Čína stále omezuje vývoz, což už vedlo k podstatnému zvýšení cen. I proto se výroba uhlí opět stává celosvětově ekonomicky zajímavou.

Indie

Podobně překotný rozvoj prodělává v této oblasti také Indie.

ověřené zásoby: 90 mld. t
roční spotřeba: přibližně 0.45 mld. t
roční produkce: přibližně 0,43 mld. t

Uvádí se, že celková roční spotřeba v regionu zahrnujícím Čínu, Indii a dalších menších, avšak prudce expandujících ekonomikách této oblasti, je 1,7 miliard tun. Z toho na výrobu elektřiny se spotřebuje 90 procent.

Rusko

Rusko představuje významného světového producenta i spotřebitele uhlí, především však má druhé největší ověřené zásoby (po USA). Je také významným exportérem.

ověřené zásoby: 270 mld. t
roční spotřeba: přibližně 0.29 mld. t
roční produkce: přibližně 0,25 mld. t

USA

Velkým hráčem na poli uhlí je tradičně USA. Má největší ověřené zásoby na světě, je druhým největším producentem (po Číně). Ročně se zde spotřebovává přibližně miliarda tun převážně domácího původu. Výrobu elektřiny země pokrývá ze 75 procent právě uhlí, podle jiných zdrojů tento podíl činí až 90 procent.

ověřené zásoby: 270 mld. t
roční spotřeba: přibližně 1,07. mld. t
roční produkce: přibližně 1,06 mld. t

USA jsou také tradičním vývozcem, objem exportu ale dlouhodobě klesá.

ZDROJ: OKD

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů