Čtvrtek, 25. dubna 2024

MPO: Při zachování legislativy obnovitelných zdrojů hrozí potíže

MPO: Při zachování legislativy obnovitelných zdrojů hrozí potíže

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyjádřilo námitky k vetu prezidenta Václav Klause u zákona o podporovaných zdrojích energie. Při zachování současného legislativního stavu podle MPO hrozí neúměrné navyšování nákladů na podporu obnovitelných zdrojů (OZE). ČTK to sdělil mluvčí MPO Tomáš Paták.

"Vetovaný zákon obsahuje mechanizmy jak účinně regulovat obnovitelné zdroje a náklady na ně vynaložené. Byl tvořený právě s důrazem na maximální snižování nákladů na podporu, při zachování dostatečných podmínek pro požadovaný rozvoj obnovitelných a druhotných zdrojů a jejich efektivní využívání," uvedl Paták.

Vetovaný zákon v jednom předpisu soustředil podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Norma se nyní vrací do Poslanecké sněmovny. K tomu, aby byl zákon přijat, je třeba nejméně 101 hlasů jejích členů. MPO nesdělilo, že by chtělo v zákoně provést změny.

"Zákon dále rozšiřuje okruh podporovaných zdrojů energie, a to v situaci, kdy již dnes podpora takových vybraných zdrojů dosahuje neúnosně vysokého stupně a je navíc zcela kontraproduktivní," zdůvodnil své rozhodnutí Klaus. Zahrnutí biometanu mezi podporované zdroje podle prezidenta také povede k masivnímu dovozu odpadů z celé Evropy.

MPO však namítá, že zavedení nové legislativy bylo spojeno s evropskou směrnicí a měla již platit. Při zachování současné legislativy hrozí Česku žaloba ze strany Evropské komise a finanční sankce. Podpora všech zdrojů v novém zákoně je také podle MPO podmíněna splněním řady podmínek, které povedou k energeticky efektivnímu využívání těchto zdrojů.

Nová norma má také podle ministerstva pomoci ČR dosáhnout cíle, ke kterému se zavázala v rámci EU, aby do roku 2020 obnovitelné zdroje pokrývaly 13,5 procenta spotřeby elektřiny. V případě překročení stanoveného závazku u jednotlivých zdrojů již ale nebude nutné podporu poskytovat.

Řadu sporů vyvolala v zákoně stanovená podpora biometanu. Klesla sice z původního návrhu 4000 na 1700 korun na megawatthodinu. Energetický regulační úřad však chce podporu biometanu ze zákona úplně vypustit. "Energetický regulační úřad vnímá prezidentské veto zákona o podporovaných zdrojích energie jako reálnou možnost k jeho přepracování a omezení dopadu podpory obnovitelných zdrojů do cen elektřiny a plynu," uvedla mluvčí ERÚ Jarmila Lehnerová.

Podle MPO bude rozvoj biometanu v tuzemsku do roku 2020 přesně naplánován a projekty budou pod velkou kontrolou. Každé dva roky se budou vyhodnocovat. O maximální výši podpory biometanu má rozhodovat ERÚ a každý rok může být podpora měněna a nastavována podle aktuální situace na trhu.

Předseda sdružení výrobců biomasy CZ Biom Jan Habart míní, že u podpory biometanu žádné potíže nehrozí. "V zahraničí to také funguje bez problémů," uvedl. Důležité podle něj je, aby v zákoně zůstala zachována podpora výroby tepla z obnovitelných zdrojů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů