Čtvrtek, 28. března 2024

Zajímavost: Italská ložiska ropy , zemního plynu a uhlí

Zajímavost: Italská ložiska ropy , zemního plynu a uhlí

roce 2008 Itálie těžila na svém území 5,5 mil. tun ropy, což je navzdory poklesu v posledních letech téměř o 25% vyšší produkce než v roce 1990. Ačkoliv těžba ropy v Itálii kryje jen zlomek domácí poptávky, řadí se Itálie v EU na třetí místo za dva tradiční producenty ropy Dánsko a Velkou Británii. Ropné rezervy v Itálii se odhadují na 110 MTOE (817 mil. barelů), z toho 55% je zařazeno do kategorie jistých.

Italská ložiska se nacházejí na ropných polích: Basilicata (jedno z největších "onshore" ložisek v Evropě), Monte Alpi a Cerro Falcone ve Val d´Agri. Z ropného ložiska Tempa Rossa ve Valle del Sauro s rezervami odhadovanými na 420 mil barelů by mělo postupně začít těžit konsorcium Total (50%), Shell/ExxonMobile (po 25%).

Domácí produkce ropy by se měla v letech 2008-2011 stabilizovat díky zvýšené produkci v oblasti Val d´Agri. Po roce 2011, kdy dojde k plnému náběhu ložiska Tempa Rossa, se očekává zvýšení těžby. Další prozkoumávaná ložiska nabízejí menší zásoby a celkové italské rezervy se budou dlouhodobě snižovat.

. Zemní plyn

Trh se zemním plynem v Itálie je dobře rozvinutý (90% italské populace žije v domech napojených na plynovou distribuční síť). Po Německu a Velké Británii je italský trh třetím největším v Evropě. Za posledních 25 let se spotřeba zemního plynu v Itálii více než zdvojnásobila. V období 1990-2008 došlo k růstu roční spotřeby z 39 na 69,5 MTOE, podíl zemního plynu na celkové energetické spotřebě se zvýšil z 26 na více než 40% ročně. Ochrana životního prostředí v kombinaci s odmítnutím jaderné energetiky v roce 1987 vedly k tomu, že se zemní plyn stal primárním palivem italských tepelných elektráren (1/3 spotřeby).

Ještě v 60. letech byla domácí produkce zemního plynu dostačující pro italskou spotřebu, avšak nyní je Itálie silně závislá na dovozech.

V roce 2008 Itálie spotřebovala 84,8 mld. m3 a z toho pouze 9,2 mld. m3 bylo získáno z ložisek v Itálii, zbytek byl dovezen. Jen velmi malé množství plynu Itálie vyvezla a dovozy představovaly 91% celkové nabídky. Většina zemního plynu (62%; 46,7 mld. m3) importovaného do Itálie přes plynovody pocházela v roce 2000 z Alžírska a Ruska. Dalšími významnými dodavateli bylo Norsko a Nizozemí.

V roce 2008 byly největším zdrojem zemního plynu z pohledu Itálie Alžírsko (25,9 mld. m3; 34%), Rusko (22,3mld. m3, 28,9%), Libye (9,9 mld. m3; 12,8%), Nizozemí (9,4 mld. m3), Norsko (6,3 mld. m3) a Německo (1,2 mld. m3).

V posledních letech došlo k objevení několika menších ložisek zemního plynu na území Itálie, jakož i v severní části Jaderského moře a dále v oblasti Tyrhénského moře na západ od Sicílie. Domácí těžba zemního plynu klesla v roce 2007 oproti roku 2006 z 10,8 na 9,7 mld. m3 a v roce 2008 klesla dokonce na 9,3 mld. m3. Italské rezervyzemního plynu se odhadují na 82-94 mld. m3, proto lze očekávat další snižování těžby.

. Uhlí

Itálie má velmi malá ložiska uhlí. Malé množství uhlí se těží na Sardínii v dole Sulcis, který má kapacitu 400 tis. tun ročně. Uhlí zde nemá vysokou kvalitu a důl byl nedávno zprovozněn především za účelem dodávek uhlí do elektrárny v Portovesme.

ZDROJ:bussinesinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů