Pátek, 29. března 2024

Po 170 letech je tu prý naděje. Na český trh se vrací Stirlingův motor

Po 170 letech je tu prý naděje. Na český trh se vrací Stirlingův motor

Po téměř dvou stovkách let se na český trh vrací Stirlingův motor, tentokrát však v kombinaci s kondenzačním kotlem. Tato nová "jednotka" je zajímavá vysokou účinností - využívá energii zhruba na 98 procent - i tím, že kromě tepla dokáže vyrábět i elektrickou energii. Činnost tohoto výjimečného motoru ve spojení s kondenzačním kotlem představilo 29. března v hotelu Zlatý orel na Ostravici občanské sdružení Energie pro každého, v čele s exministrem pro místní rozvoj Petrem Lachnitem.

"Stirlingův motor patří mezi motory s vnějším spalováním, které jsou schopné využít teplo z různých zdrojů - sluneční záření, teplo z ohniště nebo odpadní spaliny z průmyslu. Není tedy závislý na spalování ušlechtilých paliv jako motory s vnitřním spalováním, kde spalování probíhá v pracovním prostoru válce," upozorňuje ParlamentníListy.cz na přednosti motoru, který je znám a používán od roku 1816, předseda sdružení Petr Lachnit, bývalý ministr pro místní rozvoj v Zemanově vládě.

Široké využití motoru

Motor je hojně využíván zejména ve vojenském průmyslu, může pracovat na lodích nebo ponorkách, v solárních systémech a špičku představuje použití Stirlingova motoru pro kosmické stanice NASA. Ale neméně dobře slouží i v civilním průmyslu. "Tyto motory se vyrábějí nejen ve Spojených státech, ale třeba i na Novém Zélandu nebo v Číně. Je možné udělat i miniaturní podoby motoru, které pak pomáhají v lékařství, například ke kryogenní terapii, protože dokáží vzduch nejen ohřát, ale i ochladit, třeba až na minus 190 stupňů Celsia," uvádí dále Lachnit.

Sdružení představí motor s elektrickým výkonem 1 kW, který v kombinaci s kondenzačním kotlem bude určen pro výrobu tepla i elektrické energie pro rodinné domy nebo malé provozovny podnikatelů a živnostníků. Jednotku vyvinula skupina Mikrogen z výzkumného střediska ve Velké Británii, s podporou světových výrobců kondenzačních kotlů firem Viessmann, Baxi a Remeha a s přispěním Evropské unie.

Zařízení už se komerčně vyrábí a v České republice dnes už pracují dvě - jedno na Vysoké škole báňské, které využívá jako zdroj zemní plyn, druhé v hotelu Zlatý orel na Ostravici, které pracuje na propan-butan. Odhadní prodejní cena motoru s kondenzačním kotlem je podle Lachnita kolem 150 tisíc korun, což není tak moc vzhledem k současným cenám samotných kondenzačních kotlů, které přijdou téměř na 100 tisíc korun. Pokud bude zařízení na základě licence vyrábět česká firma, může být cena v budoucnu i nižší. Doba návratnosti investice záleží na zdroji energie, sluneční vyjde samozřejmě nejlevněji, ale je možné více zdrojů i různě kombinovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů