Úterý, 19. března 2024

Je pod Chřiby další ropa?

Je pod Chřiby další ropa?

Moravské pohoří Chřiby možná skrývá další naleziště ropy nebo zemního plynu. Prokázat to má seismický průzkum, který v lokalitě právě probíhá. Pátrání po cenné surovině stojí desítky milionů korun a provádí ho mezinárodní společnost, která už objevila vydatná ložiska na území prakticky celé Evropy - mimo jiné v Bavorsku nebo ve Španělsku. Dříve ovšem prozkoumávala celou oblast Moravy i Slovenska jedna z největších společností na průzkum uhlovodíků v zemích východního bloku, GEOFYZIKA Brno. Tato společnost, s velmi dobrým terénním i kancelářským vybavením a vědeckým potenciálem, již dnes neexistuje. Zbyla po ní jenom několikapatrová kancelářská budova v Brně - Řečkovicích a pár pracovíků v různých menších firmách a ústavech.

Po celé oblasti je rozmístěno 3 000 sond
Po celé oblasti je rozmístěno 3 000 tzv.geofonů

Před miliony let bylo v Karpatské předhlubni moře. To dává naději, že by se stovky metrů pod povrchem země možná mohla ukrývat další ložiska nasycená ropou nebo plynem. Na otázku, zda plyn a ropa v podhůří Chřibů skutečně jsou, má odpovědět seismický průzkum oblasti. Tři dvacetitunové stroje - vibrátory projížděly i vesnicí Chvalnov. Hluk obří techniky bylo slyšet v okruhu několika kilometrů, stoje pročesávají oblast o celkové rozloze 45 kilometrů čtverečních.

Deska vibračního stroje přiložená na zem vyvolává záchvěv, který trvá přesně 16 vteřin. V celé oblasti jsou v zemi tři tisícovky tzv.geofonů. Ty jsou citlivé na každé zachvění, když vlna narazí na vrstvu jílovce nebo pískovce, odrazí se zpět. "Na základě matematického výpočtu dokážeme odhadnout, jaká je v zemi poloha jednotlivých vrstev," popsal princip měření za společnost Taxes oil Hodonín S.Benada.

Když se zem zachvěje a na obrazovce se objeví červená, znamená to nadějnou reakci jedné ze tří tisícovek sond. Výsledkem je něco jako tomogram země, ježse dále zkoumá. Když průzkum naději potvrdí, přijde na řadu zkušební hlubinný vrt. Naději posiluje úspěšná těžba ropy v Kostelanech nebo zemního plynu v Kožušicích.

Jako v Saúdské Arábii to v Chřibech nikdy vypadat nebude. Pro odlehlé vesnice s 20procentní nezaměstnaností je to však naděje, obce by totiž z těžby inkasovaly určité peníze.

Video na:http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/166819-geologove-patraji-v-podhuri-chribu-po-rope/

ZDROJ: ČT, upraveno, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů