Pátek, 19. dubna 2024

Teplárny brání ministerstvo i ekologové

Teplárny brání ministerstvo i ekologové

Ministr průmyslu Martin Kuba zkouší vyřešit spor, který v české energetice doutná už roky a na němž si vylámali zuby nejméně tři jeho předchůdci. Kuba chce ukončit spor o ceny hnědého uhlí, v němž proti sobě stojí na jedné straně teplárny, na druhé těžaři. Přesněji majitelé tuzemské hnědouhelné dvojky Czech Coal, miliardáři Pavel Tykač a Jan Dienstl.

Uhlobaroni se snaží prosadit pro teplárny zvýšení ceny uhlí z dosavadních zhruba 40 korun za gigajoul výhřevnosti až na dvojnásobek. To ohrožuje osud unikátního českého systému - centrálního zásobování teplem, tedy vytápění měst z velkých kotelen pomocí dálkových rozvodů. Z hnědého uhlí se u nás vyrábí téměř 45 procent tepla. Zvýšení cen uhlí by zdražilo teplo, odběratelé by začali houfně přecházet na malé plynové kotelny. Systém by se rozpadl, teplárny by krachovaly.

Teplárníkům, jež reprezentuje Teplárenské sdružení s vlivným šéfem, expremiérem Mirkem Topolánkem, dává za pravdu řada odborníků. "Centrální zásobování je nejekologičtější variantou vytápění," říká ministr Kuba, který se minulý týden na konferenci Leading Minds Forum setkal se zástupci všech zúčastněných stran. Podle Topolánka je poměr emisí centrálního zásobování například v porovnání s domácími kotli 1 : 125. Na nutnosti udržet centrální zásobování se s teplárnami shodují politici, ekologové a dokonce sami těžaři, pro něž jsou velké kotelny klíčovými zákazníky. "I proto se chce ministerstvo do problematiky více zapojit. Chceme fungovat jako moderátor, chceme hlavně zabránit zdražení tepla," říká Kuba. Na řešení nemá moc času, mnoha teplárnám končí smlouvy již letos a potřebují nové dlouhodobé kontrakty, aby mohly plánovat své náklady a investice.

Největší krok v řízení debaty ministr učinil před čtrnácti dny, kdy zprostředkoval první ze série setkání teplárníků a těžařů. "Pan ministr nás všechny donutil vyložit karty na stůl," říká Dienstl z Czech Coalu, na zvýšení ceny ale trvá. "Chceme, aby hnědé uhlí bylo vždy nejlevnějším zdrojem energie. Proto jsme jeho cenu stanovili na 80 procent ceny uhlí černého, která se na rozdíl od cen uhlí hnědého řídí trhem," vysvětluje. Právě tento výpočet ale tlačí cenu až k 80 korunám za gigajoul. A to se nelíbí teplárnám. "Nápad to je od Czech Coal chytrý, ale nesmyslný," prohlašuje Topolánek. "Je to uměle vytvořený trik. To už můžou ceny hnědého uhlí uměle navázat rovnou na ceny pomerančového džusu. Cena je nesmyslná, vždyť složitost dobývání je u černého uhlí úplně jinde. Stačí se podívat na zisky českých těžařů a zjistíte, že již nyní je to velmi výnosný byznys."

Dienstl ovšem nesouhlasí: "Ceny musí být stanoveny tak, aby se nevyplatilo uhlím plýtvat a aby byla jeho těžba dlouhodobě udržitelná." Zdražení tepla podle něj nehrozí. "Podle statistik ERÚ tvoří náklady na uhlí v průměru jen 16 procent z ceny tepla," tvrdí. S tím ale nesouhlasí šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela: "To je naprostá hloupost. U nás tvoří palivo okolo 35 procent z ceny, v Táboře je to až polovina."

Cena uhlí je spojena s územními limity, těžaři argumentují tenčícími se zásobami uhlí. Podle řady expertů je v Česku před územními limity suroviny pro teplárny ještě dost. Uhlí se ale spaluje i při výrobě elektřiny, většinou s velmi nízkou účinností, často pod 20 procent. Kuba i teplárníci s ekology si stěžují na plýtvání uhlím. "Mělo by směřovat do teplárenství, ne na kondenzační výrobu elektřiny či do domácích kotlů," říká Jan Rovenský z Greenpeace. Podle něj je i v rámci limitů dostatek uhlí pro teplárny až do roku 2035, stát musí jen v zákoně zakotvit možnost určit, kam ho směřovat. Pokud by uhlí zůstalo i nadále elektrárnám, může při zachování těžebních limitů hrozit jeho nedostatek.

Kritika tak míří převážně na ČEZ, jehož dvě největší uhelné elektrárny Prunéřov a Počerady spotřebují téměř stejně tolik uhlí, jako všechny teplárny dohromady. "ČEZ již nyní své zdroje modernizuje a naše elektrárny budou brzy dosahovat účinnosti nad 40 procent," slibuje Petr Míkovec z ČEZ.


TO SNAD ŠPATNĚ SLYŠÍM
Expremiér Mirek Topolánek se vloni stal předsedou představenstva Teplárenského sdružení ČR. A vůbec se mu nelíbí nápad uhlobaronů z firmy Czech Coal vázat ceny hnědého uhlí, které zejména potřebují teplárny, na ceny uhlí černého. To by podle něj zdražilo ceny tepla.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů