Pátek, 19. dubna 2024

Veřejnost se od středy může seznámit s obnovitelnými zdroji

Veřejnost se od středy může seznámit s obnovitelnými zdroji

Veřejnost bude mít od středy možnost seznámit se na desítkách míst v republice se solárními a jinými obnovitelnými zdroji energie. Začínají takzvané Evropské dny Slunce, v jejichž rámci proběhne například pouliční výstava solárních technologií u Národního divadla, budou pořádány výlety solární lodí a veřejnost může navštívit objekty, kde jsou obnovitelné zdroje používány.

Evropské dny Slunce jsou občanskou aktivitou na podporu využívání obnovitelných zdrojů. V ČR letos proběhnou podruhé. Loni pořadatelská organizace Czech RE Agency v Česku připravila 30 akcí o obnovitelných zdrojích na deseti různých místech. V Evropě proběhly tisíce podobných aktivit.

Obnovitelné zdroje se v ČR začaly rozvíjet v minulých letech kvůli štědrým dotacím. Výrazný rozmach zažily hlavně solární elektrárny. Jejich rozvoj se ale projevil výrazným zdražením elektřiny a u velké části veřejnosti si tak obnovitelné zdroje získaly špatné jméno. Ekologové a mnozí podnikatelé obnovitelné zdroje hájí jako moderní budoucnost energetiky. Energetický regulační úřad jim ale kvůli jejich finanční zátěži na spotřebitele plánuje od roku 2014 zastavit finanční podporu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů