Pátek, 29. března 2024

Krátce z energetiky

Krátce z energetiky

Zimní spotřeba plynu v ČR

Celková spotřeba zemního plynu se v zimním období 2011/2012 meziročně snížila o 6,6 %, tj. o 250 milionů m3. Průměrná teplota byla vyšší o 1,5 °C. Teplota vzduchu má na spotřebu nejvýznamnější vliv. Denní průměrná spotřeba v lednu 2012 byla 37 mil. m3, ale již v únoru vlivem velkých mrazů vzrostla na téměř 47 mil. m3.

Investice do polského břidlicového plynu

Polish Enterprise Fund VI, private equity fond spravovaný Enterprise Investors (EI), oznámila, že poskytne 28 milionů dolarů prostřednictvím equity financování za minoritní podíl společnosti United Oilfield Services (UOS). Zároveň se EI stane členem představenstva společnosti.

UOS je nově založeným poskytovatelem seizmických dat, vrtů a kompletních řešení společnostem zabývajících se průzkumem a produkcí v oblasti ropného a plynového průmyslu v Polsku. Poskytuje technologie a technické expertízy (horizontální vrty a/nebo nekonvenční řešení) potřebné k čerpání polských zásob břidlicového plynu. Transakce proběhneformou expanzivního financování.

Liberalizovaný trh s plynem

Stále častěji však dochází ke změnám dodavatele, a to nejenom směrem od tradičních dodavatelů k novým, ale také zpět. Podle OTE změnilo v prvním čtvrtletí 2012 dodavatele zemního plynu 109 319 zákazníků, což je meziroční nárůst téměř o polovinu. Nejvíce odběratelů má RWE (asi 2,1 milionu), Pražská plynárenská (430 tisíc) a E.ON (120 tisíc).

MOL proti Nabuccu

Maďarský energetický koncern MOL neschválil letošní rozpočet firmě Nabucco International Company (NIC), která připravuje výstavbu plynovodu Nabucco a jejímž je MOL partnerem. MOL celý projekt už dlouho zpochybňuje, poukazuje především na nejasné náklady a na nejisté zdroje suroviny. Nabucco má do Evropy přivést plyn z oblasti kolem Kaspického moře.

Podzemní zásoby plynu budou rozšířeny

Společnost Globula ze skupiny Moravské naftové doly (MND) miliardáře Karla Komárka dostala od ministerstva životního prostředí souhlas k vybudování obřího podzemního zásobníku plynu v Dambořicích na Hodonínsku. Stavět by se po vyřízení všech potřebných dokumentů mělo začít příští rok v únoru, zásobník by měl být dokončen v roce 2017. Pro zásobník s kapacitou skoro 450 milionů metrů krychlových plynu plánuje Globula využít prostor, ze kterého se v minulosti čerpala ropa.

České firmy výstavbou nových zásobníků plynu reagují na možné přerušení dodávek plynu z Ruska. Další zásobníky na Břeclavsku a v Rožné na Žďársku chystají společnosti Česká naftařská a GSCeP.

Medaile za energeticko-úsporné stavění

Na stavebních veletrzích v Brně letos uspěly výrobky energeticko-úsporného stavění. Ocenění získalo celkem osm výrobků, což je stejně jako loni. Odborná komise vybírala z 20 exponátů.

Zlatou medaili letos získal kotel společnosti Atak na spalování dřevěných pelet, centrální systém větrání s rekuperací tepla pro bytové domy firmy Atrea, automatický termokryt pro plavecký termální bazén od firmy USSPA, sprchový kout Brilliant od společnosti Ravak, řešení prostupů nadkrokevní tepelnou izolací firmy Bramac střešní systémy, celoskleněné dveře Promat, broušený cihelný blok s tepelnou izolací Heluz a speciální okno polského výrobce Fakro.

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů