Úterý, 19. března 2024

Nerozum břidličných zlatokopů

Nerozum břidličných zlatokopů

Bez jakéhokoli náznaku ironie je třeba říci, že pokud by byla těžba břidličných plynů skutečně takovou revolucí v energiích, jak tvrdí některé předpovědi, tak by to bylo pravé požehnání. V Evropě bychom se už nemuseli starat o zavírání kohoutků na plynovodech z Ruska, USA by se o velký kus přiblížily svému snu o energetické nezávislosti, politická mapa širšího Blízkého východu by se očistila od přímého či implicitního energetického vydírání okolního světa.

Nadšení z břidličných plynů, a tady už je ironie na místě, ovšem v lecčems připomíná velkolepé optimistické scénáře, s nimiž svět před půl stoletím vítal nástup jaderné energie. Její potenciál byl pak ale přiškrcen strachem o bezpečnost jádra, což si následně vynutilo mnohem větší pořizovací náklady, a efektivita této energie je tak dnes zdaleka nižší.

Těžba břidličných plynů v sobě neskrývá taková rizika, která si spojujeme s obrazy roztaveného pláště jaderného reaktoru v Černobylu nebo se záběry na poničenou elektrárnu ve Fukušimě. Podle dosud publikovaných seriózních studií se břidličné plyny těží z hloubek, kde už nehrozí znečištění podzemních vod, využívaných ve vodárenství. Rovněž se neprokázalo, že by tato těžba mohla vyvolávat zemětřesení.

Jenže zároveň není pravda, že by břidličná těžba byla zcela bezproblémovou metodou, prostou jakýchkoli ekologických dopadů. A těžařské firmy, stejně jako politici, jsou samy proti sobě, když v současné honbě za plynovým zlatem zcela přehlížejí námitky a obavy veřejnosti. Pokud totiž něco může břidličný boom zabít, tak to může být právě pocit veřejnosti, že je ignorována a obelhávána. Jak to pro Financial Times připustil i viceprezident těžařské firmy Royal Dutch Shell Graeme Smith, podle něhož jeho odvětví "nedocenilo včas znepokojení", které v dotčených místech těžba ve veřejnosti vyvolává.

Následky tohoto "nedocenění" jsme viděli v americké Pensylvánii, kde byly vyvrtány už tisíce vrtů a z drtivé většiny se z nich bez problémů těží. Stačilo ovšem, aby těžařské firmy zapíraly a bagatelizovaly havárie, které se vyskytly na několika málo vrtech, a problémy má celé odvětví. V místech, kam by měla těžba teprve přijít, například ve státě New York, si už veřejnost vynucuje její plošné zákazy.

A nemusíme až do Ameriky, v Bulharsku rychlý nástup těžařských firem vyvolal demonstrace a tamní parlament firmám zastavil průzkumné práce. Stejný scénář sledujeme v Rumunsku a čerstvý názorný příklad máme přímo zde ve východních Čechách, kde ministerstvo životního prostředí povolilo průzkumné práce zahraničním firmám, aniž se o tom úředníci či zástupci těžařů bavili s tamními starosty a dalšími představiteli veřejnosti. Teď ale jak ministerstvo, tak těžaři sklízejí mnohem odmítavější reakci, než kdyby předem otevřeně komunikovali.

Přitom v odporu veřejnosti totiž už téměř nejde jen o racionální obavy. Ty by těžaři mohli v lidech rozptýlit. Ale slyšíme i argumenty, že "břidlice zde prostě nechceme", a už vůbec ne "cizí nadnárodní zlatokopecké firmy". A je otázkou, zda těžaři vůbec ještě budou moci obnovit průzkum, který ministerstvo zastavilo. Pokud se tak nestane a těžba břidličných plynů v Česku skončí dříve, než vůbec začala, budou moci těžaři největší "zásluhu" na tom přičíst sami sobě.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů