Pátek, 19. dubna 2024

Ukrajina udělí licence na dvě obří ložiska břidlicového plynu

Ukrajina udělí licence na dvě obří ložiska břidlicového plynu

Ukrajinská vláda se chystá udělit licence na průzkum a rozvoj dvou potenciálně obřích ložisek břidlicového plynu. Zdroj z vlády dnes agentuře Reuters řekl, že je získají britsko-nizozemský ropný koncern Royal Dutch Shell a americký Chevron. Ukrajina se i přes nynější proruské zaměření vlády snaží snížit závislost na ruském plynu.
Minulý měsíc předložily nabídky na rozvoj ukrajinských zásob plynu vázaného v hlubokých horninách kromě Shellu a Chevronu ještě italská Eni, americký Exxon Mobil a ruská TNK-BP. Kyjev vypsal soutěž na průzkum a rozvoj východní oblasti kolem Doněcku a Charkova a západního regionu kolem Lvovu.

Podle zdroje získá licenci na východě Shell a na západě Chevron. Ukrajinské ministerstvo životního prostředí a přírodních zdrojů potvrdilo, že už vítěze tendrů vybralo, zatím je ale odmítlo jmenovat.

Podle odhadu Úřadu pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA má Ukrajina 1,2 bilionu krychlových metrů břidlicového plynu, což by byly třetí největší zásoby v Evropě po Francii a Norsku. Ukrajinská geologická služba však odhaduje jen pro východní oblast zásoby dva biliony kubíků a pro západní region 0,8-1,5 bilionu kubíků.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sice posílil vztahy Kyjeva s Moskvou, Ukrajina však přesto hodlá rozvíjet vlastní zásoby plynu. Rusko totiž často používá svůj vývoz plynu jako politické páky a nyní Ukrajinu tlačí k dohodě na výrazném zvýšení jeho ceny. Slevu Moskva nabízí jen v případě, že ruský monopolní vývozce Gazprom získá kontrolu nad ukrajinským plynovodem, který přepravuje ropu dál do Evropy.

Závislost na ruském plynu chce pomocí břidlicového plynu snížit i Polsko, které má podle odhadu geologů zásoby až 768 miliard krychlových metrů. Varšava už udělila přes 100 licencí na průzkum, mimo jiné koncernům Exxon Mobil a Chevron. Průzkum břidlicového plynu na svém území však v obavách z rizik pro životní prostředí a kvůli čekání na celoevropskou regulaci pozastavily Francie, Bulharsko, Rumunsko a Česká republika.

Průkopníkem těžby břidlicového plynu moderními technikami hydraulického štěpení a horizontálního vrtání jsou Spojené státy, které se za pět let rozvoje této těžby staly v plynu soběstačné a z jeho dovozce se stávají vývozcem. Poslední odhady z Británie ukazují, že tamní zásoby břidlicového plynu včetně zásob v Severní moři by mohly být třetí největší na světě po Číně a Argentině a zajistit zemi na několik staletí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů