Čtvrtek, 18. dubna 2024

Stop HF odmítá tvrzení o možných přínosech břidlicového plynu

Stop HF odmítá tvrzení o možných přínosech břidlicového plynu

Koalice Stop HF, která bojuje proti těžbě břidlicového plynu, se ohradila proti pondělnímu sdělení České plynárenské unie (ČPU), že případná těžba břidlicového plynu by mohla pokrýt část tuzemské spotřeby a snížit závislost na Rusku. Sdružení odmítá, aby se zásoby břidlicového plynu v ČR zkoumaly a případně těžily. ČTK to dnes sdělil zástupce Stop HF Jiří Malík.

Koalice Stop HF upozornila, že s těžbou břidlicového plynu jsou spojena velká ekologická rizika. "Na rozdíl od USA, kde těžba začala v pustinách, Česko nemá území, kde by se tato metoda dala zkoušet, aniž by to výrazně nesnížilo kvalitu života obyvatelstva. Vytipovaná území Trutnovsko, Berounka a Meziříčí jsou území částečně zvláště chráněná, s výskytem významných nadregionálních zdrojů pitné vody a navíc hustě osídlená," uvedla koalice.

Pokud by se potvrdily v České republice zásoby břidlicového plynu, mohlo by se podle ČPU tímto zdrojem pokrýt několik procent roční spotřeby plynu. Ekologická zátěž u těžby břidlicového plynu je podle ČPU mnohem nižší než v případě uhlí, proto je vhodné jeho potenciál zkoumat. Zastánci této suroviny také tvrdí, že by její využití snížilo závislost ČR na plynu z Ruska. Stop HF tento argument odmítá.

"Česko nepotřebuje zjistit kolik má břidlicového plynu. Česko má surovinu nejcennější a tou je voda, čistá pitná voda pro každého občana této země... Nelze totiž zachovat čistou pitnou vodu tam, kde by se plyn zkoumal či těžil," uvedlo Stop HF.

V posledních měsících se proti plánovanému průzkumu zahraničních firem před těžbou zvedla vlna protestů v několika českých krajích. Nadnárodní firmy chtějí těžit plyn z břidlic na řadě míst v ČR. Starostové z dotčených oblastí tvrdí, že těžba zhorší kvalitu zhorší kvalitu pitné vody a bude mít další dopady na životní prostředí. Tisíce lidí proti průzkumu těžby protestovalo a sepisovalo petice například na Berounsku, Náchodsku a Trutnovsku. Koalice Stop HF čítá dle Malíka kolem 200.000 lidí.

Stop HF je koalicí občanských iniciativ složenou z občanů, občanských sdružení, zájmových spolků, obcí, měst a krajů. Spolupracují s ní například Beroun, Loděnice, Hradec Králové, Dobřichovice a Karlštejn.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů