Čtvrtek, 25. dubna 2024

Spor o těžbu břidlicového plynu se bude s ministry řešit v Senátu

Spor o těžbu břidlicového plynu se bude s ministry řešit v Senátu

Spory o možnost těžby břidlicových plynů v Česku se budou zabývat senátoři při veřejném slyšení, na které pozvali ministry průmyslu Martina Kubu a životního prostředí Tomáše Chalupu (oba ODS). Těžbu podporuje Česká plynárenská unie, podle níž by tak ČR mohlo pokrýt až deset procent roční spotřeby plynu. Proti se stavějí ekologové, samospráva i obyvatelé oblastí, kde se o těžbě uvažuje - bojí se mimo jiné zničení zásob pitné vody.
Chalupa už ohlásil, že nechá zakázat povolování průzkumu těžby břidlicového plynu v Česku. Podle ministra budou třeba až dva roky na nutné změny v zákonech, aby mimo jiné stanovily pravidla povolování průzkumů. Podle Kubova ministerstva chybí informace o zásobách břidlicového plynu v ČR. V případě povolení průzkumů by trvalo asi pět let, než by byly k dispozici relevantní informace, zda by se plyn vyplatilo těžit.

Proti těžbě břidlicového plynu i jejímu průzkumu metodou takzvaného hydraulického štěpení se nedávno postavili hejtmani. Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) podá v létě do sněmovny návrh zákona, který by těžbu zakázal. Podobný záměr už koncem března ohlásil náchodský senátor Petr Pakosta (dříve ODS).
Zástupci těžařů se obavy snaží rozptylovat. Poukazují na to, že ložiska břidlicového plynu jsou v hloubkách kolem 1,5 kilometru, zatímco ložiska pitné vody jsou maximálně 500 metrů pod povrchem. Každý vrt prý bude vícenásobně izolován formou cementu i ocelového pažení. Kritici ale poukazují na to, že při těžbě se do vrtu vhání voda s pískem a chemikáliemi včetně karcinogenních. Například benzen, olovo nebo toluen by pak podle odpůrců těžby mohly znečistit podzemní zásoby vody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů