Čtvrtek, 28. března 2024

Zásoby břidlicového plynu v ČR podle MPO zřejmě nebudou zásadní

Zásoby břidlicového plynu v ČR podle MPO zřejmě nebudou zásadní

Česko má podle odhadů zásoby břidlicového plynu, podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Pavla Šolce ale pravděpodobně nebudou mít zásadní význam pro pokrytí spotřeby plynu. Potvrdit by to ale musely až průzkumy, uvedl dnes Šolc v Senátu na veřejném slyšení k případné těžbě tohoto plynu. Proti ní protestují ekologové, samospráva i obyvatelé oblastí případného průzkumu.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) na slyšení zopakoval, že požádá vládu o dvouleté moratorium na průzkumy, než se podaří v zákonech stanovit jasná pravidla, která by předešla zejména ekologickým rizikům. Trojice senátorů ODS a ČSSD z oblastí, kde těžba hrozí, už ale má připraveno jednodušší řešení - zákonem zakázat těžbu i průzkumy metodou hydraulického štěpení, v níž vidí hrozbu pro zásoby spodních vod i geologické podloží.

Návrh bude předložen do dvou týdnů, řekl na dotaz ČTK jeho spoluautor, berounský senátor Jiří Oberfalzer (ODS). "To téma není pravolevé, to téma je v zájmu lidí, přírody a zdrojů pitné vody," zdůraznil. Zákaz požadují místní samosprávy, kraje i iniciátoři dvou petic proti těžbě. Pod petice zatím shromáždili 23.000, respektive 25.000 podpisů. Zákaz už platí ve Francii a Bulharsku, pro celou EU jej chce prosadit Evropská strana zelených.

Šolc dal ale přednost Chalupově řešení vzhledem k tomu, že je v zájmu státu získat prostřednictvím průzkumů informace o stavu zásob plynu. "Odhady podle geologických struktur zatím signalizují, že je možné očekávat nějaký výskyt břidličného plynu, nicméně nebude se jednat o takové zásoby v takovém významu, jako je tomu například v Polsku," uvedl Šolc. "Pravděpodobně zásoby nebudou mít naprosto zásadní význam," řekl. Dodal, že s využitím břidlicového plynu nepočítá ani energetická koncepce, která bude vládě předložena do konce léta.

Náměstek připomněl, že i tuzemskými zásobami zemního plynu, který je získáván konvenční metodou, jsou pokryty pouze dvě procenta jeho spotřeby. Česká plynárenská unie odhaduje, že by zásoby břidlicového plynu mohly pokrýt až deset procent roční spotřeby. Podle kritiků, například Jiřího Malíka z koalice Stop HF, by to ale mohlo být až stonásobně méně.

Chalupa chce kvůli průzkumům zásob plynu novelizovat zákon o geologických pracích, horní zákon, zákon o posuzování vlivů na životní prostředí a vyhlášku o hospodárném využívání ložisek a povolování těžby. Měly by jasně stanovit, že už na počátku bude nutné provést hodnocení podle zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, zdůraznil Chalupa.

O povolení průzkumu mají podle ministra zájem dvě nadnárodní společnosti, a to na Berounsku, Trutnovsku a Valašskomeziříčsku. Chalupa už zrušil prvoinstanční souhlas se stanovením průzkumného území břidlicových plynů na Náchodsku a Trutnovsku, neboť podle něj nebyl dostatečně zohledněn veřejný zájem na ochraně krajiny a zdrojů pitné vody. V řádu několika málo týdnů, spíš dnů, chce rozhodnout o podobném povolení na Valašskomeziříčsku. Na Berounsku zatím souhlas vydán nebyl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů