Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nový zákon mění podporu obnovitelných zdrojů energie

Nový zákon mění podporu obnovitelných zdrojů energie

Provozovatelé obnovitelných zdrojů se mohou těšit na uvolnění nové kapacity v energetické síti. Znovu také budou podporu čerpat malé solární elektrárny napojené na samostatné objekty. Vyplývá to ze zákona o podporovaných zdrojích energie, který dnes vyšel ve Sbírce zákonů a nabyl účinnosti po dlouhém schvalování. Energetický regulační úřadu (ERÚ) již žádá jeho novelizaci.

Zákon v jednom předpisu soustřeďuje podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Mezi podporované zdroje energie zahrnuje také biometan. Prezident republiky Václav Klaus zákon vetoval s odůvodněním, že dále zvyšuje náklady na obnovitelné zdroje. Sněmovna však veto na začátku května přehlasovala.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace uvítala, že zákon vrací podporu malým fotovoltaickým elektrárnám, které nejsou připojené do sítě a dodávají energii pouze objektu, na němž jsou instalovány. Zákon také ruší dřívější rezervace výkonu solárních elektráren, čímž by se mělo v síti pro obnovitelné zdroje uvolnit asi 600 megawattů.

"Vzhledem k tomu, že tuto kapacitu už jednou distribuční společnosti schválily, neměla by být žádná překážka ji uvolnit víceméně okamžitě," uvedla asociace. Vidí ale v nové legislativě také řadu problémů, které růst obnovitelných zdrojů omezí.

Zákon umožňuje ERÚ zastavit podporu obnovitelných zdrojů, pokud bude naplněn národní plán o obnovitelných zdrojích. Ten předpokládá, že tyto zdroje v roce 2020 pokryjí 13,5 procenta celkové spotřeby energie v Česku.

Od roku 2014 chce ERÚ zastavit veškerou podporu obnovitelných zdrojů, a proto žádá novelizaci zákona. Podle šéfky úřadu Aleny Vitáskové je současná podpora obnovitelných zdrojů za hranicí ekonomických možností České republiky a zastavením podpory v roce 2014 by spotřebitelé v příštích 20 až 30 letech mohli na nákladech za energii ušetřit stovky miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu uvedlo, že je připraveno s ERÚ na novele spolupracovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů