Sobota, 20. dubna 2024

CzechInvest: Program Eko-Energie podnikatelům nabídne 1,5 mld. Kč

CzechInvest: Program Eko-Energie podnikatelům nabídne 1,5 mld. Kč

Podnikatelé budou moci získat z programu Eko-Energie další 1,5 miliardy korun. Dotace lze použít na zvyšování účinnosti při výrobě, přenosu a spotřebě energie či na využití obnovitelných zdrojů energie. Program Eko-Energie, do kterého zájemci už mohou posílat registrační žádosti o dotaci, je součástí operačního programu Podnikání a inovace. ČTK to sdělila mluvčí agentury CzechInvest Štěpánka Filipová.

"Snižování energetické náročnosti je dalším krokem v modernizaci podnikatelského prostředí v ČR. Pro podnikatele ale může znamenat velkou finanční zátěž. Díky programu Eko-Energie, ze kterého mohou čerpat dotace, jim můžeme situaci výrazně usnadnit," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, podle kterého úspory v oblasti energií mají pozitivní dopad nejen na české hospodářství, ale také na životní prostředí.

V části programu zaměřené na obnovitelné zdroje energie bude finanční podpora směřovat na výstavbu nebo rekonstrukci malých vodních elektráren. "Oproti předchozím výzvám už nebude možné získat dotaci na výstavbu či rekonstrukci zařízení na výrobu elektrické energie a tepla z bioplynu a z biomasy," podotkla Filipová.

Jeden podnikatelský subjekt nyní může podat pouze dvě žádosti o dotaci. Snížila se i výše podpory, a to na 30 milionů korun v případě projektů zaměřených na úspory energie a u malých vodních elektráren na 60 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů