Úterý, 23. dubna 2024

Amerika bude těžit nejvíce plynu na světě, vyveze ho Exxon

Amerika bude těžit nejvíce plynu na světě, vyveze ho Exxon

Zásoby břidlicového plynu pomalu, ale jistě mění energetickou mapu světa. Během příštích pěti let by Spojené státy americké díky jeho těžbě mohly předstihnout Rusko, a stát se tak světovou jedničkou v produkci plynu. Odhaduje to Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

"Spojené státy americké budou do roku 2017 jedním z nejvýznamnějších zdrojů růstu nabídky a těžba plynu zde bude navzdory obtížnému cenovému prostředí zažívat rozkvět," píše IEA ve své včerejší zprávě.

Již v loňském roce USA v těžbě plynu dýchaly Rusku na záda. Celkem vyprodukovaly 653 miliard metrů krychlových přírodního zemního a břidlicového plynu. V případě Ruska, jež těží jen přírodní zemní plyn, to bylo 659 miliard kubíků. Během zmíněných pěti let by toto číslo v případě USA mělo narůst až o 20 procent na 769 miliard mÂł, a v Rusku pouze mírně poskočit na 757 miliard.

Washington kvůli rostoucímu využití zásob břidlicového plynu bude moci snížit svoji závislost na dovozu ropy a současně postupně omezovat využití uhlí. "Pokračující rozmach nekonvečního plynu může zpečetit staletou nadvládu uhlí ve výrobě elektrické energie," domnívá se agentura. Do roku 2017 by tak plyn mohl nahradit uhlí a stát se hlavním zdrojem pro výrobu elektřiny.

Silnější využití břidlic navíc tlačí dolů světovou cenu zemního plynu, která se v současné době pohybuje na nejnižší úrovni za posledních deset let. Očekává se, že trend levného plynu bude charakteristický i pro následující roky.

Šance pro Exxon Mobil

Americké firmy se postupně začínají připravovat i na možnost vyvážet zkapalněný zemní plyn (LNG) do zahraničí. Například ve Spojených státech a Kanadě již je 12 projektů na výstavbu terminálů na vývoz LNG - zejména do regionu Asie, kde je cena plynu až desetinásobně vyšší než v USA.

Jednou ze společností, která se chce svézt na vlně sílícího využití břidlicového plynu, je i americký energetický koncern Exxon Mobil.

"Studujeme možnost vývozu zkapalněného zemního plynu," citovala agentura Reuters slova šéfa podniku Rexe Tillersona. "Zdá se, že máme plynu dostatek, abychom nasytili domácí poptávku."

Podle jeho slov Exxon uvažuje o exportu plynu z oblasti Mexického zálivu, západního pobřeží Kanady nebo Aljašky. Tento krok by současně vyžadoval i výstavbu terminálu na zkapalnění plynu, což by současně přispělo také k tvorbě nových pracovních míst. Výkonný ředitel Exxonu navíc dodal, že společnost připravuje výstavbu nového petrochemického závodu v Texasu, který by se soustředil právě na břidlicový plyn. Prozatím ale není jisté, jak velkou částku koncern bude v Texasu investovat ani zda bude produkce určena pro vývoz. Umožní ale Exxonu směle konkurovat svému dlouholetému rivalu, a sice společnosti Dow Chemicals. Nový závod by měl fungovat od roku 2016.

Čínské zásoby

Z největších zásob břidlicového plynu na světě se těší Čína. Podle odhadů EIA dosahují objemu až 36,1 bilionu kubíků. Za nimi skončily USA se zásobami na úrovni 24,4 bilionu mÂł. Třetí se pak umístila Argentina, která má zhruba 21,9 bilionu mÂł.

Významné zásoby břidlicového plynu mají i evropské země, například Velká Británie, Bulharsko, Rumunsko nebo sousední Polsko. EIA odhaduje, že zásoby polského břidličného plynu dosahují zhruba 5,3 bilionu metrů krychlových. Podle agentury Reuters by mohly dokonce pokrýt domácí poptávku po 300 let. Střízlivější čísla ale v březnu letošního roku představil polský geologický institut, podle kterého se jejich objem pohybuje v rozmezí od 346 do 768 miliard mÂł.

Některé společnosti, jako je například britská Hutton Energy, projevily zájem těžit břidlicový plyn i v České republice. Proti tomu se ale důrazně postavili starostové obcí, kteří se obávají možného znečištění podzemních zdrojů vody.

České ministerstvo životního prostředí navíc nyní připravuje na průzkum těžby břidlicového plynu moratorium.


USA versus Rusko

653 MILIARD M3
Tolik plynu vyprodukovaly loni USA. Do pěti let se produkce zvýší o 20 procent na 769 miliard m3 (včetně břidličného plynu).

Celkové zásoby zemního plynu činí 7,7 bilionu m3 a břidličného plynu pak 24,4 bilionu m3

659 MILIARD M3
Tolik loni vyprodukovalo Rusko přírodního zemního plynu.

Do roku 2017 jeho produkce stoupne na 757 miliard m3.

Celkové zásoby zemního plynu v zemi dosahují 44,8 bilionu m3, zásoby břidličného plynu v Rusku EIA nezveřejnila.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů