Středa, 24. dubna 2024

Energetika Indie

Energetika Indie

Velkou výzvou je pro Indii zajištění dostatečných kapacit pro výrobu elektrické energie. V současné době je celková instalovaná kapacita 169,7 GW, zhruba 63 % energie se vyrábí v termálních elektrárnách, 25 % ve vodních elektrárnách a 2,9 % v atomových elektrárnách, zbytek je výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů, především solár. Paralelně s růstem populace, její životní úrovně i výkonnosti ekonomiky se zvyšuje deficit elektrické energie. Tato neuspokojivá situace vedla k vyhlášení programu staveb dnes už osmi nových tepelných elektráren, tzv. ultra-mega projektů. Každá elektrárna by měla kapacitu 4000 MW a jejich uvedení do provozu v příštích 6 - 8 letech by znamenalo v podstatě skokové navýšení celkové kapacity o 20000 MW. Stavby se budou realizovat formou partnerství státního a soukromého sektoru a měly by vyrovnat stávající deficit energie. Kromě toho je plánováno vybudování 9 tepelných elektráren na pobřeží svazových států Maharáštra a Gudžarát o celkové kapacitě 10 900 MW. S narůstající elektrárenskou kapacitou vzrůstá potřeba zdrojového pokrytí - elektrárenství spotřebuje 75% veškerého vytěženého uhlí.

Do popředí zájmu ministerstva energetiky a vlády se dostává rozvoj jaderné energetiky. Tu Indie vnímá jako hlavní možnost, jak zajistit dodatečný zdroj pro výrobu elektrické energie Předpokládaný scénář rozvoje jaderné energetiky za předpokladu, že rozestavěné jaderné elektrárny s reaktory typu FBR, PFBR, LWR a VVER splní očekávané výkonnostní a bezpečnostní předpoklady a bude vyřešena technologická otázka reaktoru s thoriovými články, do roku 2020 je následující : r. 2010 - 11 GWe, 2020 -20 GWe, 2030 - 63 GWe, 2040 - 131 GWe a 2050 - 275 GWe. V roce 2011, po havárii v japonské Fukušimě, je indické veřejní mínění senzitivní na téma bezpečnosti jaderných elektráren. Proběhla několikaměsíční blokáda rozestavěné JE Kudankulam v jihoindickém státu Tamilnádu. Nakonec se vládě podařilo veřejnost uklidnit a výstavba tohoto (ruského) projektu má dále pokračovat.

Jako další možnost se jeví také podpora výrobu elektřiny z vodních a větrných zdrojů, které nezávisí na spotřebě pevných paliv a neznečisťují ovzduší. Odhaduje se, že Indie má nevyužitý vodní potenciál asi 150 000 MW.

Spotřeba elektrické energie sektorově: průmysl cca 35%, zemědělství cca 24%, domácnosti cca 25%, obchod a služby cca 8%, železnice cca 3%. Deficit elektrické energie činí ve špičkách průměrně 12% z instalovaného výkonu, jsou oblasti, kde chybí i 20%. Značným problémem je distribuce energie, neboť přenosem se jí 15 - 55 % ztrácí (záleží na státu). V naprosté většině se ovšem jedná o krádeže energie.

Indie si vytkla za programový cíl elektrifikaci vesnic. Změnilo se i kritérium pro to, co je považováno za elektrifikovanou vesnici. Dříve se jednalo o vesnice, kde byla alespoň jedna přípojka, od r. 2003 - 04 musí být elektrifikováno alespoň 10 % domácností.

ZDROJ: www.businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů